Ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο και των θανάτων που προκάλεσαν αυτές μειώθηκε το 2016 για δεύτερη συναπτή χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιθέσεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Υεμένη, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του για την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών το 2016 κατέγραψε πτώση κατά 9% εν σχέσει με το 2015, ενώ οι απώλειες που προκάλεσαν οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά 13%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής διπλωματίας για την τρομοκρατία παγκοσμίως.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μια σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση, ήταν αυτό που προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους με τις ενέργειές του πέρυσι, καθώς διέπραξε 20% περισσότερες επιθέσεις στο Ιράκ, προκαλώντας 69% περισσότερους θανάτους εν συγκρίσει με το 2015.

Στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν ότι διαπράχθηκαν 11.072 τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως πέρυσι, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα πάνω από 25.600 θανάτους. Από τους νεκρούς, οι 6.700 ήσαν οι δράστες των επιθέσεων, κατά την έκθεση.

γαλλια αστυνομια

Τρομοκρατικές ενέργειες διαπράχθηκαν σε συνολικά 104 χώρες το 2016, αλλά στην πλειονότητά τους, οι επιθέσεις στοχοθέτησαν μόλις πέντε χώρες: το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Τα τρία τέταρτα του συνόλου των θυμάτων από τις επιθέσεις τρομοκρατών θρήνησαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Νιγηρία και το Πακιστάν.

Η έκθεση αναφέρεται με θετικό τόνο στις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης του Σουδάν, το οποίο είχε ενταχθεί στον κατάλογο των κρατών που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία το 1993, λόγω της υποστήριξης που προσέφερε το Χαρτούμ σε παλαιστινιακές και λιβανέζικες οργανώσεις.

«Παρ’ όλο αυτό το ιστορικό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι σήμερα μια προτεραιότητα (στο πεδίο της) εθνικής ασφάλειας για το Σουδάν και το Σουδάν αποτελεί εταίρο των ΗΠΑ» που συνεργάζεται πρόθυμα στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον, αναφέρεται στην έκθεση.

Άλλα κράτη τα οποία κατά την αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι το Ιράν και η Συρία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε άρει προσωρινά τον Ιανουάριο τις κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν για έξι μήνες, αναστέλλοντας το εμπάργκο, αποδεσμεύοντας πόρους του στο αμερικανικό έδαφος και καταργώντας χρηματοοικονομικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέβαλε την περασμένη εβδομάδα για τρεις μήνες τη λήψη μιας απόφασης για το εάν οι κυρώσεις θα αρθούν οριστικά ή όχι.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Ιούνιο ότι ανεξαρτήτως της απόφασης που θα ληφθεί σχετικά με τις κυρώσεις, το Σουδάν θα παραμείνει στον κατάλογο των χωρών οι οποίες υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΒΕΛΓΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα

Στο κεφάλαιο της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2016 ένας πρόθυμος εταίρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους, προστίθεται. Υπήρξαν σποραδικές ενέργειες μικρής κλίμακας, κυρίως εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών που τοποθέτησαν εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρεται, όμως ήταν ελαφρά λιγότερες απ’ ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Γενικά, συμπληρώνεται στην έκθεση, οι ενέργειες αυτές δεν μοιάζουν να είχαν στόχο να προκληθούν σοβαρές σωματικές βλάβες ή θάνατοι, αλλά να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα. Στην έκθεση συμπληρώνεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εφαρμόζει πλήρως τις Αποφάσεις 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το καθεστώς κυρώσεων σε βάρος του ΙΚ που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ.