Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές τις οποίες διεξήγαγαν χωριστά ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον και η Πολεμική Αεροπορία του συριακού καθεστώτος εναντίον εδαφών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στη Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δεκαπέντε από αυτούς, ανάμεσά τους τρία παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού οι οποίες έπληξαν ένα χωριό κοντά στο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τη Ράκα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Το πρωί επιδρομές στοχοθέτησαν το χωριό Ζουρ Σάμαρ, περίπου 30 χλμ. από τη Ράκα», διευκρίνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα κυρίως από αέρος υποστηρίζει μαχητές, Κούρδους και Άραβες, οι οποίοι προσπαθούν να αποσπάσουν από τους τζιχαντιστές την επαρχία της Ράκας και την ομώνυμη πρωτεύουσά της, τη de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του ΙΚ.

Νοτιότερα, δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της Ρωσίας, μάχονται εναντίον μελών του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, η οποία διαθέτει υπέδαφος πλούσιο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Πλήγματα που πιστεύεται ότι εξαπέλυσε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία στοίχισαν τη ζωή σήμερα σε άλλους 15 αμάχους — κυρίως παιδιά — σε ένα χωριό που ελέγχει το ΙΚ, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επρόκειτο για δύο οικογένειες, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, «έναν άνδρα, τις δύο γυναίκες του και τα επτά τους παιδιά, και μια δεύτερη οικογένεια, που αποτελείτο από τους δύο γονείς και τα τρία τους παιδιά».

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, έγινε με τα χρόνια μια εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με την εμπλοκή διαφόρων παραγόντων, τόσο της περιφέρειας όσο και διεθνών, καθώς και τζιχαντιστικών οργανώσεων. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 330.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένους.