Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ έφθασαν σήμερα στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας τους μετά την Πολωνία, στόχος της οποίας είναι, σύμφωνα με τον Τύπο, να αποκαταστήσουν την αίγλη της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Το πενθήμερο ταξίδι στις δύο χώρες, που οργανώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών όπως όλα τα ταξίδια στις χώρες όπου η βασίλισσα της Αγγλίας δεν είναι αρχηγός του κράτους, έχει επίσημα στόχο μόνο τον εορτασμό των διμερών σχέσεων.

rreyger1

Αλλά τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «διπλωματική περιοδεία για το Brexit» και οι γερμανικές εφημερίδες συμφωνούν. Η Κέιτ δεν φορούσε τυχαία ένα μαντό στο «γαλάζιο της Ευρώπης», αναφέρουν οι Γερμανοί σχολιαστές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung χαρακτήρισε το ζευγάρι «κρυφό όπλο της μεγαλειότητάς της» που στάλθηκε από το Μπάκιγχαμ και το Λονδίνο «σε διπλωματική αποστολή για να κατευνάσει τους φόβους των χωρών μελών μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την απόφαση υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

rreyger2

Για τους σχολιαστές του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, το Λονδίνο έστειλε «τη νέα γενιά για επίθεση γοητείας, και όχι τον πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Στόχος: να απευθύνουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα για το μέλλον μακροπρόθεσμα» των σχέσεων μεταξύ της νησιωτικής χώρας και της γηραιάς ηπείρου.

«Η βασιλική οικογένεια προσωποποιεί αυτή τη μορφή της πολιτικής ευθυκρισίας που η κυβέρνηση των Τόρις δείχνει να έχει χάσει εντελώς αυτή τη στιγμή», γράφει ο αρθρογράφος Τόμας Χίτλιν του Spiegel.

rreyger3

Το πριγκιπικό ζεύγος που συνοδεύεται από τα δύο παιδιά του, έγινε δεκτό από την ‘Αγγελα Μέρκελ για γεύμα στην καγκελαρία, στο υπερσύγχρονο κτίριο από γυαλί και πέτρα, έδρα της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ο δούκας και η δούκισσα του Κέμπριτζ θα μεταβούν στη συνέχεια στο μνημείο της Πύλης του Βρανδεμβούργου, σύμβολο του Βερολίνου όπου έως το 1989 υψωνόταν το τείχος που χώριζε την πόλη στα δύο. Μετά θα επισκεφθούν το μνημείο του Ολοκαυτώματος, έναν λαβύρινθο από μαύρους τσιμεντόλιθους αφιερωμένο στα έξι εκατομμύρια των Εβραίων, θυμάτων του ναζισμού.

rreyger4

Το απόγευμα θα επισκεφθούν βερολινέζικο ίδρυμα που ασχολείται με τη μέριμνα για τα παιδιά των δρόμων. Στη συνέχεια τηρείται το πρωτόκολλο, για το οποίο πάντως οι μικροί πρίγκιπες Τζορτζ, 4 ετών, και Σαρλότ, 2 ετών, δεν δείχνουν ενθουσιασμό: δεξίωση στην κατοικία του προέδρου της Γερμανίας, μετά garden party προς τιμήν των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στην πρεσβεία της Βρετανίας.

rreyger6

Αύριο η Κέιτ και ο Ουίλιαμ θα μεταβούν στη Χαϊδελβέργη, στο νοτιο-δυτικό τμήμα της χώρας, αδελφή πόλη με τη βρετανική πόλη του Κέμπριτζ, προπύργιο του δουκικού ζεύγους.

Οι βρετανοί γαλαζοαίματοι θα περάσουν το βράδυ σε ένα διάσημο χορό, το «Clärchen Ballhaus», παρουσία 150 προσκεκλημένων, καλλιτεχνών και τοπικών διασημοτήτων, εκπροσώπων της καλλιτεχνικής δημιουργίας της πόλης, σύμφωνα με τον Τύπο.

rreyger8

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της επίσκεψης στη Γερμανία, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ αναμένονται στο Αμβούργο, όπου θα παρακολουθήσουν συναυλία στο υπέροχο κτίριο της Φιλαρμονικής επί του ‘Ελβα.

rreyger10 rreyger9 rreyger5 rreyger7