Ακέραιο στρατιωτικό, διακριτικό και μετρημένο, σκληρό αλλά και αγαπητό στους άνδρες του, έτσι χαρακτηρίζουν δημοσιεύματα τον Γάλλο στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέ, τον πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Ο ντε Βιλιέ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, στην κορύφωση της έντονης αντιπαράθεσής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με επίκεντρο τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Στο «προφίλ» του, όπως σκιαγραφείται από το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδεται από το ΑΜΠΕ, επισημαίνεται πως ο Γάλλος στρατηγός υποστήριξε με συνέπεια την τελευταία τριετία το μοντέλο στρατού που διαθέτει εξοπλισμό και ικανή χρηματοδότηση για να «καλύψει ολόκληρο το φάσμα των απειλών».

Πρωταρχική αποστολή του 61χρονου ντε Βιλιέ, το 2014 που διορίστηκε στη θέση του αρχηγού των Ε.Δ., ήταν η εφαρμογή αμυντικού προϋπολογισμού που προέβλεπε την κατάργηση 34.000 θέσεων και την αναδιοργάνωση του υπουργείου Άμυνας.

Σε όλη τη θητεία του επέμενε στην ανάγκη σταθεροποίησης του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος αυξήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, την ώρα που η Γαλλία έστρεψε όλες της τις δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας στο Σάχελ, τη Μέση Ανατολή και το γαλλικό έδαφος. Σε ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις του, ο ντε Βιλιέ τόνισε διαρκώς πως «ο στρατός βρίσκεται στα όριά του», «σφίγγει τα δόντια» και «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα».

Στο τελευταίο του άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro της περασμένης Παρασκευής ζητούσε ακόμη «τη διαφύλαξη της απαραίτητης συνοχής ανάμεσα στις απειλές, τις αποστολές και τα μέσα», ενώ λίγες ημέρες πριν είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για να περιγράψει ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «ανυπόφορη» την κατάσταση του στρατού και για να δηλώσει: «δεν θα αφήσω να με γ…».

Κι έτσι φτάνουμε στη σημερινή του παραίτηση, με τον Εμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζει «ανάρμοστες» τις οικονομίες ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ που ζητούνται για φέτος από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Από αριστοκρατική οικογένεια, με στρατιωτική παράδοση, ο Πιερ ντε Βιλιέ είναι αδελφός του υπερσυντηρητικού εθνικιστή πολιτικού Φιλίπ ντε Βιλιέ, του ιδρυτή του Mouvement pour la France (Κίνημα για την Γαλλία).

Στους στρατιωτικούς κύκλους, είναι ένας από τους λαμπρότερους αξιωματικούς της γενιάς του. Έχοντας φοιτήσει στο Σεν Σιρ, αξιωματικός του Στρατού Ξηράς ανέβηκε στην ιεραρχία υπηρετώντας σε μάχιμες θέσεις. Υπηρέτησε στο Κόσοβο (1999), το Αφγανιστάν (2005) και είναι ο νεότερος στρατηγός πέντε αστέρων του γαλλικού στρατεύματος.

Πιστός καθολικός, αλλά «λαϊκός και ρεπουμπλικανός», «άρρωστος με το ποδόσφαιρο» και οπαδός της ομάδας της Ναντ. «Το ποδόσφαιρο είναι το πνεύμα του ανταγωνισμού, της νίκης, αλλά επίσης της γνώσης ότι το άτομο δεν είναι τίποτε χωρίς την ομάδα. Αυτήν την θέση του αρχηγού θέλω να την χρησιμοποιήσω για να έλθω σε επαφή με τους ανθρώπους, να συζητώ με όλους. Αυτό είναι το καύσιμό μου» έλεγε σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα Liberation το 2016 προσθέτοντας ότι καλός αρχηγός είναι εκείνος που ενδιαφέρεται για τους άλλους και κατανοεί τους υφιστάμενούς του.

Ποιος είναι ο διάδοχός του

Νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να διοριστεί ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Είχε διοριστεί επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού από τον Μανουέλ Βαλς και παρέμεινε στη θέση του επί της πρωθυπουργίας του Μπερνάρ Καζνέβ και στην συνέχεια του Εντουάρ Φιλίπ.

Διακρίθηκε στο Σαράγεβο, όπου ήταν διοικητής του 3ου Τάγματος Πεζικού του Πολεμικού Ναυτικού και της 9ης Ταξιαρχίας του Ναυτικού, ενώ υπήρξε ο πρώτος επικεφαλής της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης που επιφορτίσθηκε με την εκπαίδευση του στρατού του Μαλί. Διευθύνει την επιθεώρηση «Inflexions».