Την προφυλάκιση της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εζέρ, αλλά κι άλλων πέντε ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διέταξε το δικαστήριο της χώρας, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Hurriyet».

Η Εζέρ έχει συλληφθεί μαζί με 10 ακόμα ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και ένας γερμανικής κι ένας σουηδικής καταγωγής, στις 5 Ιουλίου. Την ώρα της σύλληψής τους, οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε χθες από το δικαστήριο στην προφυλάκιση όλων των συλληφθέντων, καθώς θα δικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση τεσσάρων από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι συλλήψεις των ακτιβιστών έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αστυνομίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως «τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της φυλάκισης έξι ακτιβιστών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία», καταγγέλλοντας «παρωδία δικαιοσύνης».

«Κατηγορούνται για την διάπραξη εγκλήματος για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς συμμετοχή σε αυτήν», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Ο όρος «τρομοκρατική οργάνωση» χρησιμοποιείται συνήθως από τις τουρκικές αρχές για να περιγράψει τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται μεταξύ άλλων για την υποκίνηση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ή τα μέλη του PKK.