Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη είναι μαζί με την παραβίαση του STOP από τις πιο σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και μαζί με το αλκοόλ είναι από τις πρώτες αιτίες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους παγκοσμίως.

Ένα βίντεο από κάμερα αυτοκινήτου στην Οτάβα του Καναδά έφερε στη δημοσιότητα η Daily Mail, όπου αποτυπώνεται η σοκαριστική στιγμή της πλαγιομετωπικής σύγκρουσης ενός ποδηλάτη με ένα αυτοκίνητο. Όπως φαίνεται στις εικόνες, ενώ η κίνηση προχωρά κανονικά ένας άνδρας με ποδήλατο παραβιάζει εμφανώς τον κόκκινο σηματοδότη στον δρόμο του και αφού γλυτώνει τη σύγκρουση με το πρώτο αυτοκίνητο (που κατέγραψε και το περιστατικό) δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και με το δεύτερο.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με τον άνδρα να βρίσκεται πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και το ποδήλατο να εκτινάσσεται μέτρα μακριά. Από θαύμα το ατύχημα δεν μετατράπηκε σε δυστύχημα με τον άνδρα να σηκώνεται και να περπατά ενώ και το ζευγάρι που βρισκόταν στο αμάξι που συγκρούστηκε είναι καλά στην υγεία του.