Τη διεξαγωγή στρατιωτικών συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα προτείνει η Νότια, ύστερα από εβδομάδες τεταμένου κλίματος μετά την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Εάν όντως γίνουν οι συνομιλίες, σημειώνει το BBC, θα είναι οι πρώτες υψηλού επιπέδου από το 2015.

Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε πως στόχος θα είναι να «τερματιστούν όλες οι εχθρικές δράσεις που αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση» στα σύνορα των δύο χωρών/

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζά-ιν έχει δώσει από καιρό στίγμα της πρόθεσής του να έρθει η χώρα του πιο κοντά με τη Βόρεια Κορέα. Σε πρόσφατη ομιλία του στο Βερολίνο, τόνισε πως ο διάλογος με την Πιονγιάνγκ είναι πιο επιτακτικός από ποτέ. Ζήτησε να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης και υπογράμμισε πως ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών είναι κρίσιμος για να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο, οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα αποτελούν παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σημαίνουν συναγερμό τόσο στη γειτονική Νότια Κορέα όσο και στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Άμυνας της Νότιας Κορέας τόνισε πως οι συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν στο Τονγκιλγκάκ, κτίριο της Βόρειας Κορέας στο συγκρότημα Πανμουντζόμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου είχαν γίνει συνομιλίες και στο παρελθόν.

Πρότεινε δε οι συνομιλίες να γίνουν στις 21 Ιουλίου και τόνισε πως αναμένει θετική απάντηση από τον Βορρά.