Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Λιου Σιαομπό, τον κινέζο διαφωνούντα και νομπελίστα ειρήνης που πέθανε σήμερα σε κινεζικό νοσοκομείο, αφού οι αρχές δεν του επέτρεψαν να φύγει από τη χώρα για να του προσφερθούν ιατρικές φροντίδες, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα έναν «θαρραλέο αγωνιστή υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης».

Η κυβέρνηση της Μέρκελ είχε απευθύνει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα εκκλήσεις να επιτραπεί η διακομιδή του Λιου στη Γερμανία ώστε να προσφερθούν ιατρικές φροντίδες.

«Νιώθω βαθιά θλίψη για τον (θάνατο του) Λιου Σιαομπό, του θαρραλέου αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε η Μέρκελ, η οποία κάνει επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, σε μια ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη λύπη του διότι η γερμανική πρόταση για τη μεταφορά του Λιου δεν εισακούσθηκε στο Πεκίνο, ενώ τόνισε πως η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στη σύζυγο του Λιου Σιαομπό και στον αδελφό της να ταξιδέψουν στη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της επιλογής τους.

«Λυπάμαι πολύ που αυτό το αίτημα (της μεταφοράς του Λιου) δεν υλοποιήθηκε», ανέφερε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι η Κίνα έχει τώρα το καθήκον να απαντήσει με ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια στο ερώτημα αν ο καρκίνος (από τον οποίο είχε προσβληθεί) θα μπορούσε να έχει διαγνωστεί πολύ νωρίτερα».

Ο διαφωνών είχε κάνει γνωστό ότι ήθελε να του προσφερθεί θεραπεία στο εξωτερικό, κάτι που πρότειναν πολλές χώρες αλλά απέρριψε το Πεκίνο, που έκανε λόγο περί επέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις.