Η αποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης και η συμφωνία κατασκευής ενός γαλλογερμανικού μαχητικού αεροπλάνου, είναι οι δυο πλέον σημαντικές ειδήσεις της κοινής συνέντευξης τύπου του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της γερμανίδας καγκελαρίου που έδωσαν στις αρχές του απογεύματος στο Παρίσι.

Η καγκελάριος βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα, με την ευκαιρία του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου που αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών σε πολλά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος αλλά και στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για την Ευρώπη και για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, η καγκελάριος εξήγησε:

«Ήδη το 2012 είχα προτείνει έναν μικρό κοινό προϋπολογισμό που τελικά απέτυχε παταγωδώς. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα, βλέποντας ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών επαναφέρουν την ιδέα. Γιατί όχι, ας συζητήσουμε επ’ αυτού και για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που και στο παρελθόν μας είχε απασχολήσει. Σήμερα όμως θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα» τόνισε η καγκελάριος.

Παίρνοντας το λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «απόλυτη ανάγκη επανίδρυσης (refondation) της Ευρώπης, όχι μόνο στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, αλλά ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα».

Δήλωσε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την καγκελάριο για το θέμα και μετά τις γερμανικές εκλογές θα προχωρήσουν σε πράξεις, διότι και οι δύο συμφωνούν, ότι «ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την επανίδρυση της Ευρώπης, τόσο σε σχέση με τις δύο χώρες όσο και για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στη συμφωνία τους για την από κοινού κατασκευή ενός μαχητικού γαλλογερμανικού αεροπλάνο νέας γενιάς.

Από κοινού θα γίνουν οι έρευνες, οι μελέτες, από κοινού η κατασκευή, και από κοινού η πώληση, πράγμα που σχολιάσθηκε από τους δημοσιογράφους ως «μια μικρή επανάσταση».

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι η κοινή ανάληψη του εγχειρήματος αυτού, οφείλεται στο ότι πρόκειται για ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα, θα είναι νέας γενιάς αεροσκάφος, διαφορετικό από τα υπάρχοντα (…) αποφεύγοντας έτσι τον ισχύοντα σήμερα ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στους δύο στρατούς, διατηρώντας ο καθένας το δικό του τρόπο λειτουργίας, συνεργαζόμενοι όμως στην από κοινού εξαγωγή και πώληση του αεροσκάφους» εξήγησε.

«Σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για μια βαθιά επανάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν φοβόμαστε τις επαναστάσεις όταν γίνονται με τρόπο ειρηνικό, καλά οργανωμένα και με διάρκεια χρόνου» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.