Πώς μπορείς να εξηγήσεις την κλείδα κατανομής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε 140 χαρακτήρες; Ή τα στατιστικά γραφήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ;

Το εγχείρημα μάλλον δύσκολο. Ωστόσο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θέλει οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής παγκοσμίως έστω να προσπαθούν.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κροατία σήμερα, η Λαγκάρντ είπε ότι οι συχνά περίπλοκα διατυπωμένες προτάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική χρησιμοποιούν ορολογία «που μετά βίας κάποιος κατανοεί» και συχνά οι απλοί πολίτες χάνουν κάθε ενδιαφέρον να τις ακούσουν. Πόσο μάλλον να τις προσέξουν.

«Διανύουμε μια εποχή όπου κάποιοι πολιτικοί ηγέτες επικοινωνούν σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιώντας 140 χαρακτήρες» εξήγησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αναφερόμενη στο όριο των χαρακτήρων σε κάθε ανάρτηση στο Twitter, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κι εμείς στην οικονομική κοινότητα… πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτούς τους 140 χαρακτήρες» τόνισε η ίδια.

«Η έξυπνη επικοινωνία, η επικοινωνία με χιούμορ, η εναλλακτική (επικοινωνία) κι όχι η ψεύτικη επικοινωνία, σχετικά με τι προτίθεστε να κάνετε είναι, κατά την άποψή μου, κρίσιμης σημασίας» υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Διότι αυτή η μάχη θα χαθεί ή θα κερδηθεί ανάλογα με το πόσο νωρίς θα προετοιμαστείτε και πόσο αποτελεσματικά θα επικοινωνήσετε με απλούς, εύκολους στην κατανόηση όρους, με εργαλεία που είναι ευχάριστα να τα προετοιμάζει κανείς, ευχάριστα να τα ακούει κανείς και υποστηρίζονται από τα ΜΜΕ» σημείωσε.