Σε εκτέλεση θανατοποινίτη προχώρησε πριν λίγες ώρες η πολιτεία της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ, παρά τις αναφορές πως έπασχε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Στον 35χρονο William Morva, που είχε σκοτώσει δύο ανθρώπους, χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση και δεκαπέντε λεπτά μετά εκείνος εξέπνευσε.

Είχε καταδικαστεί για δύο φόνους που διέπραξε το 2006, σκοτώνοντας έναν φρουρό ασφαλείας κι έναν αστυνομικό.

Η εκτέλεση του 35χρονου δίχασε την οικογένεια ενός από τα θύματά του, με την κόρη του να ζητεί επιείκεια προς τον δολοφόνο του πατέρα της, και τη μητέρα του να ζητεί δικαιοσύνη για τον γιό της.

Ο Morva περίμενε να δικαστεί για ληστεία, που είχε διαπράξει το 2005, όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για κάποιον τραυματισμό. Εκεί επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό και του άρπαξε το όπλο. Με αυτό σκότωσε τον φύλακα ασφαλείας του νοσοκομείου Derrick McFarland, ο οποίος ήταν άοπλος. Πριν συλληφθεί ξανά, μια μέρα μετά, πυροβόλησε τον αστυνομικό Eric Sutphin στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Οι δικηγόροι του Morva υποστηρίζουν πως πάσχει από σοβαρή διαταραχή, παρόμοια με τη σχιζοφρένεια, πάθηση που επιδεινώθηκε επειδή οι γιατροί στη φυλακή αρνήθηκαν να του χορηγήσουν την απαιτούμενη αγωγή.

Παρά την εκστρατεία με αίτημα να αντιμετωπιστεί με επιείκεια, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια αρνήθηκε. Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι υπέγραψαν ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση- ανάμεσά τους και η κόρη του δολοφονημένου αστυνομικού Rachel Sutphin.

«Είμαι ενάντια στη θανατική ποινή για θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους» εξήγησε η ίδια. «Πάλεψα και θα συνεχίσω να παλεύω για επιείκεια προς όλους τους θανατοποινίτες μέχρι η Βιρτζίνια να κρίνει αντισυνταγματικές τις εκτελέσεις».

Η μητέρα του, όμως, Jeaneen Sutphin δεν συντάχθηκε με την εγγονή της. Δήλωσε πως συμπονά την οικογένεια του Μorva αλλά επιθυμεί η προγραμματισμένη εκτέλεση να προχωρήσει.

«Δεν έχω μίσος γι’ αυτό το πλάσμα που πυροβόλησε τον γιο μου σε στιλ εκτελεστή. Θέλω μόνο δικαιοσύνη για το παιδί μου» δήλωσε.