Ο αριθμός των αστέγων στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 39% μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία που φροντίζει για τα πρόσωπα χωρίς μόνιμη κατοικία. Τον περασμένο Φεβρουάριο καταμετρήθηκαν 3.892 άστεγοι, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και δώδεκα χρόνια.

Η υπηρεσία σημείωσε ότι η καταμέτρηση έγινε μέσα σε ένα βράδυ, στις 6 Φεβρουαρίου και ενώ η θερμοκρασία στην πόλη ήταν υψηλή για την εποχή (4 βαθμοί Κελσίου). Η προηγούμενη καταμέτρηση των αστέγων είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2016, όταν στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο έδειχνε -2 βαθμούς Κελσίου.

Το 2005, όταν είχε ξεκινήσει αυτή η καταμέτρηση, οι άστεγοι του “Μεγάλου Μήλου” έφταναν τους 4.395.

Το Τμήμα Υπηρεσιών για Αστέγους σημείωσε ότι ένας λόγος για την αύξηση του αριθμού των αστέγων σε σύγκριση με το 2016 και το 2015 είναι και «η συνεχιζόμενη κρίση στην πρόσβαση στη στέγαση». Υπενθύμισε ότι από το 2005 μέχρι το 2015 το μέσο εισόδημα ενός νεοϋορκέζικου νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 4,8% όμως το ίδιο διάστημα η μέση τιμή των ενοικίων αυξήθηκε κατά 18,3%.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για να ανατραπεί αυτή η τάση και ότι θα διαθέσει άμεσα 350 κλίνες για τους άστεγους και άλλες 360 μέχρι το τέλος του έτους. Το 2015 ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο ίδρυσε τις HOME-STAT, ομάδες που έρχονται σε επαφή με τους άστεγους και τους προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με τον δήμο, το 2016 οι ομάδες αυτές κατάφεραν να βοηθήσουν 748 ανθρώπους και να τους βγάλουν από τους δρόμους.

Οι άστεγοι στη Νέα Υόρκη αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των ανθρώπων που δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου, 57.937 άνθρωποι φιλοξενούνται σε εστίες και από αυτούς οι 22.047 είναι παιδιά.