Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας να παρατείνουν τη διάρκεια της ανακωχής που κήρυξαν για να διευκολυνθεί η συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, κρίνοντας ότι θα μπορούσε ένα να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη.

Ο Γκάμπριελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τάχθηκε εξάλλου υπέρ μιας νέας προσπάθειας για την περιστολή των δαπανών για την απόκτηση όπλων σε διεθνές επίπεδο και την αποτροπή μιας νέας κούρσας εξοπλισμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, το γεγονός ότι στην περιοχή της Βαλτικής σταθμεύουν 4.500 στρατιώτες χωρών-μελών του NATO δεν εγείρει καμιά απειλή για τη Ρωσία.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο θα αντιμετώπιζε θετικά μια συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Αμβούργο και εξέφρασε την ελπίδα να συζητηθεί το ζήτημα του πολέμου στη Συρία. Ο γερμανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί κάθε νέα χρήση χημικών όπλων στη χώρα αυτή.