Το πρόσφατο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία έχει προκαλεί μεγάλους τριγμούς στο Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα της παραδοσιακής Δεξιάς στη γειτονική χώρα, που για μια ακόμη φορά παρέμεινε αξιωματική αντιπολίτευση.

Στελέχη του PD και βουλευτές αξιώνουν την άμεση παραίτηση του προέδρου του κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα, θεωρώντας τον ως τον βασικό υπαίτιο της μεγάλης σε εύρος εκλογικής ήττας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα και την καθίζηση που υπέστη στην προτίμηση των Αλβανών ψηφοφόρων, καθώς έλαβε μόλις 43 από τις 140 έδρες του Κοινοβουλίου, 13 δηλαδή λιγότερες από τις εκλογές του 2013.

Ο διάδοχος του Σαλί Μπερίσα διαμήνυσε, πάντως, πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά μόνο θα δρομολογήσει διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, με τον ίδιο να θέτει και πάλι υποψηφιότητα. Ωστόσο και σε αυτό το σχέδιο είναι πολλοί εκείνοι στο κόμμα που διαφωνούν και -κατά τα φαινόμενα- το Δημοκρατικό Κόμμα εισέρχεται σε φάση εσωστρέφειας.

Ευφορία στο κόμμα του Ράμα, ικανοποίηση στην Αριστερά

Απεναντίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευφορία επικρατεί στους σοσιαλιστές του Έντι Ράμα. Μιλώντας σε πανηγυρική συγκέντρωση οπαδών του PS, κράτησε χαμηλούς τόνους. Απέφυγε, μάλιστα, να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το εάν θα κυβερνήσει με τους 74 βουλευτές του ή θα προσεταιριστεί και άλλα κόμματα.

Ικανοποίηση επικρατεί και στο τρίτο σε δύναμη κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI), που εξέλεξε 19 βουλευτές, τρεις περισσότερους από το 2013 και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς το κόμμα της αλβανικής Αριστεράς δέχθηκε ισχυρότατη πολιτική πίεση από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα.

Εκλογική ήττα ήταν αυτές οι εκλογές και για το κόμμα των Τσάμηδων (PDIU), που εξέλεξε μόνο τρεις βουλευτές, από τους πέντε που είχε στην προηγούμενη βουλή. Μάλιστα, ο πήχης ήταν πολύ ψηλά, καθώς στόχευε στην εκλογή οχτώ αντιπροσώπων. Μεταξύ των εκλεγέντων δεν είναι ο πρόεδρος του κόμματος, Σπεϊτίμ Ιντρίζι.

Στο νέο κοινοβούλιο θα υπάρχουν και πέντε ελληνικής καταγωγής βουλευτές, που βγήκαν μέσα από τις λίστες των αλβανικών κομμάτων. Ο σχηματισμός κυβέρνησης προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο.