Αίτημα να απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες εναντίον του προέδρου Μισέλ Τεμέρ για παθητική δωροδοκία επέβαλε ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας. Αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου διαδικασία η οποία ενδέχεται να σημάνει το τέλος της προεδρίας του η οποία έχει σημαδευτεί από διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς.

Λίγες ώρες προτού γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες, ο Τεμέρ δήλωσε ότι είναι ανίκητος. «Τίποτα δεν θα μας καταστρέψει, ούτε εμένα ούτε τους υπουργούς μου», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του.

Για να προσαχθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου χρειάζεται η έγκριση των δύο τρίτων των βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή ο Τεμέρ θα αποπεμφθεί από την προεδρία για διάστημα έως και 180 ημερών.

Ο γενικός εισαγγελέας κατηγορεί τον Τεμέρ ότι «εκμεταλλεύθηκε τη θέση του προέδρου» για να λάβει 500.000 ρεάλ (περίπου 135.000 ευρώ) ως μίζα από την εταιρεία κολοσσό στον τομέα του κρέατος JBS , η οποία εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τη Βραζιλία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έγινε γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήειο.

Η πολιτική κρίση στη Βραζιλία έφτασε στο απόγειό της στα μέσα Μαΐου μετά την αποκάλυψη μιας ηχογραφημένης συνομιλίας στην οποία ο Τεμέρ ακούγεται να δίνει τη συγκατάθεσή του σε έναν από τους ιδιοκτήτες της JBS, ο οποίος ήθελε να εξαγοράσει τη σιωπή ενός πρώην πολιτικού που βρίσκεται στη φυλακή.

Πριν δύο εβδομάδες ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατάφερε να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη όταν δικαστήριο απέρριψε μια υπόθεση που αφορούσε την παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του. Σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος, θα έχανε την προεδρία.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε», τόνισε ο Τεμέρ αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνησή του για να βγάλει τη χώρα από μια ιστορική ύφεση.

Αν και η Βραζιλία φαίνεται να σημειώνει μικρά βήματα προς την ανάκαμψη, η δημοτικότητα του Τεμέρ είναι στο χαμηλότερο σημείο της, έχοντας πέσει στο 7%. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από το Datafolha.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το 65% των ερωτηθέντων επιθυμεί να φύγει από την εξουσία προτού ολοκληρωθεί η θητεία του στο τέλος του 2018.

Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για τη δεύτερη απότομη αλλαγή εξουσίας στη Βραζιλία σε διάστημα ενός έτους, μετά την αμφιλεγόμενη αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο Τεμέρ, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία με την κατηγορία ότι είχε αλλοιώσει στοιχεία του προϋπολογισμού.

Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή η προσαγωγή του Τεμέρ στη δικαιοσύνη, καθώς εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης υποστήριξης στο κοινοβούλιο αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πολλοί βουλευτές εμπλέκονται επίσης σε σκάνδαλα διαφθοράς, γεγονός που δημιουργεί ένα είδος δικτύου αλληλεγγύης. Δεν διαθέτει πλέον στέρεη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όμως η αντιπολίτευση δεν έχει την απαραίτητη ισχύ για να τον εκδιώξει από την εξουσία», εξηγεί ο Σίλβιο Κόστα, πολιτικός αναλυτής του ιστότοπου Congresso em Foco.

Ωστόσο οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Τεμέρ είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οι ερευνητές διαθέτουν στοιχεία «που στηρίζουν την πρακτική της παθητικής δωροδοκίας», σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έρευνα βασίζεται στις εκρηκτικές ομολογίες του επικεφαλής της JBS, ένας εκ των ιδιοκτητών της οποίας, ο Ζοεζλέι Μπατσίστα, είναι αυτός που κατέγραψε τη συνομιλία που έφερε σε δύσκολη θέση τον Τεμέρ.

Πέρα από την ηχογράφηση της συνομιλίας αυτής, όμως υπάρχουν και οι μαρτυρίες πρώην στελεχών της JBS, οι οποίοι κάνουν λόγο για την καταβολή εκατομμυρίων δολαρίων σε δωροδοκίες προς τα μαύρα ταμεία όλων των κομμάτων, περιλαμβανομένου του PMDB του Τεμέρ.

Η έκθεση της αστυνομίας αναφέρει στοιχεία για την καταβολή δωροδοκιών στον πρώην βουλευτή Ροντρίγο Ρόσα Λούρες, πρώην στενό συνεργάτη του προέδρου, που συνελήφθη στις 3 Ιουνίου. Ο Λούρες έχει βιντεοσκοπηθεί να λαμβάνει μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα και σύμφωνα με πολλούς δρούσε ως ενδιάμεσος του Τεμέρ για τις παράνομες πληρωμές.