Πιθανές προετοιμασίες νέας επίθεσης με χημικά στη Συρία ανίχνευσαν οι ΗΠΑ, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δραστηριότητες που κατέγραψε ήταν παρόμοιες με εκείνες πριν από θεωρούμενη χημική επίθεση τον Απρίλιο. Δεκάδες άνθρωποι είχαν βρει τραγικό θάνατο στην επίθεση εκείνη και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εντολή να πληγεί συριακή αεροπορική βάση.

Η τωρινή προειδοποίηση προετοιμάζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ για «βαρύ τίμημα» εάν εξαπολυθεί και νέα επίθεση. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ενδεχόμενη νέα επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ θα έχει ως αποτέλεσμα μαζικές δολοφονίες πολιτών.

«Όπως έχουμε ξαναπεί, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία για να εξαλείψουν το Ισλαμικό Κράτος. Εάν, ωστόσο, ο κ. Άσαντ εξαπολύσει νέα μαζική δολοφονική επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων, ο ίδιος και ο στρατός του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Ο Σύρος πρόεδρος αρνείται πως οι δικές του δυνάμεις ήταν πίσω από τη θεωρούμενη επίθεση με χημικά τον Απρίλιο, στην οποία είχαν βρει φρικτό θάνατο δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται σε συνθήκες αυξημένης έντασης στην περιοχή ανάμεσα στις ΗΠα και τη σύμμαχο του Άσαντ Ρωσία.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μετρά ήδη έξι χρόνια και έχει κοστίσει περισσότερες από 300.000 ανθρώπινες ζωές. Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες.