Υπήρχαν εποχές που ο Τζόνι «Σόνι» Φραντσέζε ήταν ένας από τους βασικούς παίκτες του αμερικανικού υποκόσμου, όταν έφαγε όμως κάθειρξη 50 χρόνων για ληστεία τράπεζας, κανείς δεν πίστευε πως θα την έβγαζε καθαρή.

Κι όμως, έφυγε σαν κύριος πάνω στο αναπηρικό του καροτσάκι από νοσοκομείο φυλακής της Μασαχουσέτης, θυμίζοντας σε όλους ποιος ήταν άλλοτε ο αιμοβόρος μαφιόζος.

Νο 2 μιας εκ των πέντε μεγάλων ιταλικών οικογενειών της Νέας Υόρκης, των Colombo, δεν ήταν ο άνθρωπος που θα έπαιζες μαζί του χωρίς να ρισκάρεις την ίδια σου τη ζωή.

Ο γιος του δήλωσε πως ο Φραντσέζε σκοπεύει να περάσει τα στερνά του με την κόρη του στο Μπρούκλιν, αν και κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα κάτσει φρόνιμα.

Βλέπετε ο μεγαλομαφιόζος είχε ξαναβγεί από τη «στενή» με αναστολές αρκετές φορές, αναμειγνυόταν όμως κάθε φορά με κυκλώματα εκβιασμών και ξεπλύματος χρήματος, καταλήγοντας πριν το καταλάβει και πάλι στη φυλακή. Η τελευταία φορά που βγήκε με αναστολή ήταν το 2010, τον τσίμπησαν όμως σύντομα καθώς πουλούσε προστασία σε στριπτιζάδικα και πιτσαρίες.

fgbiiksfknfrsyhtfgrdgrt0001
Με τον γιο του σε παλιότερη φωτογραφία του FBI

Ο εμβληματικός κακοποιός είχε αποκοιμηθεί μάλιστα στην πολύκροτη δίκη του, δείχνοντας πως προφανώς δεν ήταν κάτι το σημαντικό για κείνον η όλη διαδικασία που θα τον έστελνε πίσω από τα κάγκελα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο βετεράνος πράκτορας του FBI, Ρόμπερτ Λεβίτσκι, τον περιγράφει ως «μοναδικό»: «Δεν υπήρξε άντρας σαν τον Σόνι. Και δεν θα ξαναϋπάρξει, ο τελευταίος μια γενιάς που πεθαίνει». Ο γκάγκστερ πρωτοσυλλαμβάνεται το 1938 για επίθεση και τέσσερα χρόνια αργότερα τον διώχνουν από τον στρατό, καθώς πάσχει από… αυτοκτονικό ιδεασμό. Το 1947 κατηγορείται για βιασμό μιας σερβιτόρας σε ένα πάρκινγκ και το 1966 καταφέρνει να γλιτώσει από τις κατηγορίες για «τσιμεντάρισμα» αντίπαλου μαφιόζου. Την επόμενη χρονιά καταδικάζεται όμως για ληστεία τράπεζας, όταν και θα τα πλήρωνε όλα.

Παρά το γεγονός ότι μπήκε στη φυλακή μόνο για τη συγκεκριμένη ληστείας, η αστυνομία τον θεωρεί πίσω από τουλάχιστον 60 δολοφονίες. Μέχρι και τον γιο του ήθελε άλλοτε να «φάει», όταν ο νεαρός έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας.

Ο «Σόνι» ήταν άσος στο να ξεφορτώνεται τα πτώματα, γι’ αυτό -πιστεύει η εισαγγελία- δεν βρήκαν ποτέ κάποιον δολοφονημένο από το χέρι του. Ο κοριός του FBI τον έπιασε το 2006 να εξομολογείται τη μαγική «συνταγή» του για το ιδανικό ξεφόρτωμα ενός πτώματος: ακρωτηριάζεις το θύμα σε μια πισίνα, βράζεις τα μέρη του σώματός του σε έναν φούρνο μικροκυμάτων και τα περνάς μετά από τον σκουπιδοφάγο.

Ο καρδιακός φίλος του Φρανκ Σινάτρα αλλά και του Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ βγήκε από τη φυλακή στα 100 του ως ζωντανός θρύλος μιας εποχής που δεν υπάρχει πια…