Το Ισραήλ κατέβαλε αποζημίωση ύψους συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στον στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα το 2010, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νατζί Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Το ποσό αυτό, το οποίο θα μοιραστούν οι οικογένειες των δέκα Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν, καταβλήθηκε περίπου εννέα μήνες αφότου το Ισραήλ, το οποίο είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη για την έφοδο αυτή — επρόκειτο για έναν από τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα για να υπάρξει επαναπροσέγγιση — συμφώνησε να προσφέρει αποζημιώσεις στους οικείους των νεκρών.

«Καταβλήθηκε αποζημίωση στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά», είπε ο Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας υπέστησαν βαρύ πλήγμα το 2010, όταν τούρκοι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς καταδρομείς που ήθελαν να εμποδίσουν την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Η επιδρομή έγινε στο μεγαλύτερο πλοίο του στολίσκου, το Μαβί Μαρμαρά, που κατευθυνόταν στον παλαιστινιακό θύλακα που κυβερνά η Χαμάς.

Αλλά τον Ιούνιο του 2016, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Η επαναπροσέγγιση οφειλόταν στην προοπτική σύναψης ιδιαίτερα κερδοφόρων συμφωνιών για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τις αμοιβαίες ανησυχίες για τα ρίσκα στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε νέο πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, ανταποδίδοντας μια κίνηση των ισραηλινών στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, άλλοτε στενών εταίρων και συμμάχων.