«Καλή αρχή» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit.

Σημείωσε ωστόσο πως παραμένουν «πολλά, πολλά ακόμα ερωτήματα» για το Brexit και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.

Η βρετανική πρόταση γνωστοποιήθηκε από την Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, και εγγυάται στους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν κλείσει πέντε χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα νέο «στάτους» διαμένοντος. Αυτό θα τους επιτρέπει να μείνουν στη χώρα και να έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας και εκπαίδευσης αλλά και σε άλλε κρατικές παροχές και επιδόματα.

Το σχέδιο αυτό αφορά τουλάχιστον 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δικαιώματά τους- όπως και τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στις χώρες της ΕΕ- είναι από τα ακανθώδη θέματα που πρέπει να επιλυθούν εξαρχής στις συνομιλίες για το Brexit, μαζί με τον λεγόμενο «λογαριασμό εξόδου» της Βρετανίας και το σύνορο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε σήμερα πως οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια διατηρούν ακέραια τα δικαιώματά τους. Αυτό είναι μια καλή αρχή» ήταν το σχόλιο της Μέρκελ στο τέλος των χθεσινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες. «Αλλά φυσικά παραμένουν πολλά, πολλά ακόμα ερωτήματα σχετικά με το Brexit- τα οικονομικά, τις σχέσεις με την Ιρλανδία- που σημαίνει πως έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε έως τον Οκτώβριο» πρόσθεσε.

Η Γερμανία καγκελάριος επέμεινε πως το Brexit δεν ήταν στο επίκεντρο της Συνόδου, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία εξόδου γίνεται ξεχωριστά.

«Για μένα η διαμόρφωση του μέλλοντος των 27 είναι προτεραιότητα πριν το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία για την αποχώρησή της» ξεκαθάρισε η Μέρκελ.

Στη Σύνοδο, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους 27 ηγέτες λέγοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν θέλει να φύγει κανείς, ούτε οικογένειες να χωριστούν».

Η σημερινή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, επικεντρώνεται σε θέματα οικονομικά, ασφάλειας και μετανάστευσης. Στο επίκεντρο τίθεται και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με φόντο την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, την Τρίτη.