Η Βρετανίδα ηθοποιός Έμμα Γουάτσον, γνωστή από τον ρόλο της ως «Ερμιόνη Γκρέιντζερ» στη σειρά των ταινιών με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ, κρύβει βιβλία στους δρόμους του Παρισιού στο πλαίσιο της δράσης της για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Κρύβω αντίτυπα της Ιστορίας της Πορφυρής Δούλης στο Παρίσι», έγραψε (σε ένα δίγλωσσο μήνυμα) στο Twitter η ηθοποιός, πρέσβειρα καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το περιοδικό Livres Hebdo διευκρίνισε στον ιστότοπό του ότι η Γουάτσον έκρυψε σε διάφορα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας 100 αντίτυπα του βιβλίου της Μάργκαρετ Άτγουντ. Για τον ίδιο σκοπό, η ηθοποιός είχε μοιράσει βιβλία στο μετρό του Λονδίνου τον περασμένο Νοέμβριο και κατόπιν, τον Μάρτιο, στη Νέα Υόρκη.

Πέρσι η 27χρονη ηθοποιός ίδρυσε μια «λέσχη» φεμινιστικών βιβλίων, που αποκαλείται Our Shared Shelf («Το κοινό ράφι μας») και φιλοξενείται στον ιστότοπο GoodReads.com που αριθμεί 194.000 μέλη, όπως ενέφερε το AFP.

Η «Ιστορία της Πορφυρής Δούλης», το δυστοπικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άτγουντ που κυκλοφόρησε το 1985, περιγράφει μια Αμερική μετά την Αποκάλυψη όπου οι γυναίκες περιορίζονται σε τρεις μόνο ρόλους: της συζύγου, της υπηρέτριας ή να γεννούν τα παιδιά της ελίτ.

Για να βοηθήσει τους Παριζιάνους να βρουν τα 100 κρυμμένα βιβλία ο λογαριασμός The Book Fairies του Twitter τους δίνει κάποια στοιχεία, όπως φωτογραφίες των σημείων όπου τα άφησε η ηθοποιός.