Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε ψηφοφόρους του πως το τείχος, που έχει προτείνει να κατασκευαστεί στα σύνορα με το Μεξικό, θα έχει πάνω του τοποθετημένα… ηλιακά πάνελ.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Αϊόβα, δήλωσε πως τα πάνελ θα παρέχουν φθηνή ενέργεια και θα βοηθήσουν να πληρωθεί το κόστος ανέγερσης του τείχους.

Ανέφερε μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, πως η ιδέα ήταν δική του και περηφανεύτηκε γι’ αυτό: «Καλή φαντασία, σωστά; Καλό; Δική μου ιδέα…» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ έχει συμπεριληφθεί  στα σχέδια που έχουν υποβληθεί.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε προαναγγείλει την ανέγερση του τείχους για να βάλει φρένο στην παράνομη μετανάστευση και το εμπόριο ναρκωτικών. Είχε μάλιστα επιμείνει πως θα ανάγκαζε το Μεξικό να πληρώσει το κόστος αλλά ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε αρνηθεί.

Μιλώντας στους ψηφοφόρους του, ο Τραμπ είπε πως θα τους δώσει μια ιδέα που κανείς δεν είχε ξανακούσει.

«Σκεφτόμαστε κάτι μοναδικό, μιλάμε για το νότιο σύνορο, πολύ ήλιο, πολλή ζέστη. Σκεφτόμαστε να χτίσουμε τον τείχος σαν ηλιακό, ώστε να παράγει ενέργεια και χρήματα. Με τον τρόπο αυτό, το Μεξικό θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα χρήματα, κι αυτό είναι καλό, σωστά;»

«Ηλιακό τείχος, πάνελ… πανέμορφο. Όσο πιο ψηλό είναι το τείχος τόσο μεγαλύτερη αξία θα έχει. Καλή φαντασία, καλό, ε; Δική μου ιδέα ήταν»