Δεν διατυπώνονται προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στο έγγραφο-προσχέδιο που επέδωσε σήμερα στους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων της Κύπρου ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αιντα, για την νέα διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα αρχίσει στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου.

Το έγγραφο περιέχει 8-9 σελίδες με τίτλο «Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή τα βασικά σημεία του εγγράφου είναι τα εξής:

– Γίνεται σαφές ότι σκοπός είναι να δώσει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για ασφάλεια-εγγυήσεις, ώστε να διευκολύνει το αμοιβαίο αποδεχτό αποτέλεσμα

– επισημαίνεται ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης

– τονίζεται ότι το κεφάλαιο «ασφάλεια-εγγυήσεις» είναι ευαίσθητο στις συνομιλίες και θα επηρεάσει τη συνολική λύση

– καταγράφεται ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει πως οι αρχές τις ΕΕ πρέπει να αντανακλώνται στη λύση

– η φιλοσοφία του εγγράφου εδράζεται πάνω στη φιλοσοφία των εργασιών που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μον Πελεράν στη συνάντηση των τεχνοκρατών, και ενσωματώνει τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν σε αυτή.

Την Δευτέρα, το έγγραφο θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μεταξύ του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αύριο ο Μουσταφά Ακιντζί θα ενημερώσει τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων, τους οποίους κάλεσε να τον συνοδεύσουν στην Διάσκεψη. Αύριο το βράδυ ο κ. Ακιντζί θα μεταβεί στην ‘Αγκυρα για συναντήσεις εργασίας.