Η κυβέρνηση της Ιταλίας υπογράμμισε χθες ότι ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφθασαν στις ακτές της χώρας διά θαλάσσης αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο και πλέον, επικρίνοντας εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αρνούνται να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους.

Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία είναι αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μεταναστευτική κρίση, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν διασωθεί στη θάλασσα 71.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ένας αριθμός αυξημένος κατά 26% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας διότι επιμένουν να αρνούνται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν το 2015 για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, την Ιταλία και την Ελλάδα.
«Λυπάμαι διότι δεν έδειξαν οι πάντες (…) την ίδια προθυμία να υποδεχθούν τους ανθρώπους αυτούς» με την Ιταλία, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι σε ένα μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων.

Πάνω από 190.000 αιτούντες άσυλο ζουν σήμερα σε κέντρα υποδοχής που χρηματοδοτεί το ιταλικό δημόσιο.

«Το ζήτημα των προσφύγων διαπερνά τα εθνικά σύνορα, αφορά ολόκληρη την ΕΕ και αποτελεί, σε τελευταία ανάλυση, ένα παγκόσμιο φαινόμενο», επισήμανε ο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τουρκία εμποδίζει τους μετανάστες να επιβιβάζονται σε μικρά πλεούμενα και να αναχωρούν προς τις ελληνικές ακτές αφότου υπέγραψε μια συμφωνία με την ΕΕ πέρυσι. Αυτό μετέτρεψε την Ιταλία στον σημαντικότερο προορισμό των μεταναστών και των προσφύγων που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια και προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές διαμέσου της Μεσογείου φέτος και τουλάχιστον 130 χάθηκαν στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο, σε τρία χωριστά ναυάγια, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Υπήρξε εξάλλου μείωση του αριθμού των διασώσεων από πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού Λιμενικού Σώματος: το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και το ιταλικό Λιμενικό Σώμα διέσωσαν το 41% των ανθρώπων στη θάλασσα πέρυσι, πλοία των ΜΚΟ το 26%, και σκάφη της επιχείρησης Σοφία το 25%. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 ιταλικά πλοία περισυνέλεξαν το 33% των ανθρώπων που διασώθηκαν, πλοία των ΜΚΟ το 35% και τα σκάφη της επιχείρησης Σοφία 16%.