Η μάχη με τις φλόγες για περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της στην Πορτογαλία και αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη σωστή αντιμετώπισή της.

Η πυρκαγιά γύρο από το Πεδρόγαου Γκραντ, στην κεντρική Πορτογαλία, αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο «έως το μεσημέρι», δήλωσε ο Βίτορ Βαζ Πίντο, αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας, χάρη στους 1.150 πυροσβέστες και τα σχεδόν 400 οχήματα που εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή.

Έντεκα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν σταλεί στην Πορτογαλία από γειτονικές χώρες, ενώ στο σύνολο της χώρας σχεδόν 2.000 πυροσβέστες επιχειρούν για να κατασβέσουν περίπου 80 εστίες φωτιάς.

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το Σάββατο στην κεντρική Πορτογαλία, ανέρχεται σήμερα σε 64 νεκρούς και 157 τραυματίες, μεταξύ των οπίων ένα παιδί, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζεται, όμως έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι επικριτικές φωνές.

Ο πατέρας Ζοσέ Γκόμες, πρεσβύτερος στην περιοχή Φιγκέιρο ντος Βίνιος, δήλωσε ότι οι κάτοικοι «δεν έλαβαν επαρκή υποστήριξη από τους πυροσβέστες και μερικές φορές είχαν έλλειψη ακόμη και νερού. Υπάρχει ένα αίσθημα εξέγερσης απέναντι στις υπηρεσίες διάσωσης».

Κάποιοι εκφράζουν ερωτήματα και για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση της κυκλοφορίας, και διερωτώνται αν διακόπηκε εγκαίρως το Σάββατο. Σαράντα επτά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στον εθνικό δρόμο 236, εκ των οποίων τα 30 ήταν παγιδευμένα στα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται κυρίως για οικογένειες που είχαν περάσει το απόγευμα σε μια παραλία κοντά στον κοντινό ποταμό.

«Το σχέδιο κατά των πυρκαγιών δεν είχε ανανεωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια», «Ελλιπής επικοινωνία για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς», «Το δάσος στην παγίδα των ευκαλύπτων», είναι οι σημερινοί τίτλοι των εφημερίδων.

Η εφημερίδα Publico υπενθυμίζει ότι το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών θα έπρεπε να ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, όμως τα τελευταία χρόνια «οι δασικές πυρκαγιές δεν θεωρούνταν επείγον» ζήτημα από την Εθνοσυνέλευση.

Η Jornal de Noticias αναφέρεται στο πρόβλημα των κεραιών που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες διάσωσης, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τη ζέστη που προκλήθηκε από την πυρκαγιά, γεγονός που φαίνεται να καθυστέρησε το έργο των πυροσβεστών αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο προσκήνιο έρχεται και το πρόβλημα των ευκαλύπτων, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτοι. Για τον Ζοάο Καμάρκο, ειδικό στην κλιματική αλλαγή, αυτά τα δέντρα που βρίσκονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν κλείσει ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος για το πρόβλημα.

«Τις τελευταίες δεκαετίες είδαμε μια αύξηση στη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών» στην Πορτογαλία, μεγαλύτερη από ό,τι στις άλλες μεσογειακές χώρες, επισημαίνει.

Μετά το κλείσιμο πολλών εταιριών, υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι για να καθαρίζουν τους θάμνους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ιδανικό πεδίο για πυρκαγιές, εξηγεί.

Σχεδόν 260.000 στρέμματα δάσους έχουν ήδη καεί, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης Δασικών Πυρκαγιών.