Ως «αντίθετη στην ιδεολογία του Ισλάμ» έκριναν οι αρχές του Ιράν τη Zumba, απαγορεύοντάς τη.Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αθλητισμού του Ιράν έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς το υπουργείο Νεολαίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά δραστηριότητες όπως η Zumba, οι ρυθμικές κινήσεις ή ο χορός κάθε μορφής δεν είναι αποδεκτός σε καμία μορφή ή με καμία ονομασία και απαιτείται η απαγόρευση τέτοιων δραστηριοτήτων».

Η Ομοσπονδία ζήτησε παράλληλα την ανάπτυξη «αθλητισμού για όλους στο πλαίσιο της ισλαμικής ιδεολογίας».

Έτσι η Zumba απαγορεύτηκε σε πολλά μέρη της χώρας, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, και τα μαθήματα Zumba ακυρώθηκαν. Ωστόσο υπήρξαν και πολλά γυμναστήρια που σκοπεύουν να συνεχίσουν τα μαθήματα δίνοντάς τους και πάλι άλλο όνομα, λόγω τόσο της δημοφιλίας τους όσο και των εσόδων που έχουν από αυτά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Ιράν η Zumba διδασκόταν ως «σωματικός ρυθμός» ή «αερόμπικς για προχωρημένους» προκειμένου να ξεφύγει από το άγρυπνο μάτι της θρησκευτικής αστυνομίας.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η κίνηση αυτή θεωρείται προειδοποίηση από τους πιο σκληροπυρηνικούς της χώρας, απέναντι στην προαναγγελία παραχώρησης μεγαλύτερων ελευθεριών από τον μετριοπαθή πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί.