Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης με το λευκό βαν έξω από τζαμί στο Βόρειο Λονδίνο, ακινητοποιήθηκε από ένα πλήθος συγκεντρωμένων μουσουλμάνων. Ο συλληφθέντας εν τέλει από την αστυνομία γλύτωσε την τελευταία στιγμή από την οργή των ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν το γεγονός πως ένας συμπολίτης τους σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν.

Μία από τις ηρωικές μορφές άλλης μίας μαύρης μέρας για το Λονδίνο και τη Μεγάλη Βρετανία ήταν ο ιμάμης Mohammed Mahmoud, ο οποίος στην ουσία με τις παροτρύνσεις του «προστάτεψε» τον άνδρα που οδηγούσε το βαν και μόλις είχε περάσει στα χέρια του πλήθους που ήταν έτοιμο να τον λιντσάρει. Σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ανέφερε πως «με τη θέληση του θεού καταφέραμε να τον περικυκλώσουμε και να μην το αφήσουμε να πάθει κάποιο κακό».

Συνέχισε λέγοντας πως «σταματήσαμε κάθε μορφή βίας απέναντί του. Δεν ήμουν μόνος μου καθώς και άλλα αδέλφια καταφέραμε να ηρεμήσουμε το πλήθος μέχρι να τον παραλάβει η αστυνομία».

Ο ίδιος ο φερόμενος ως δράστης ωστόσο δεν έδειξε κάποιο ίχνος προβληματισμού ή μεταμέλειας για την πράξη του καθώς μόλις τον έβαζαν σε ένα βαν της αστυνομίας εκείνος χαιρέτησε περιπαικτικά τους συγκεντρωμένους, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη οργή. Το περιστατικό κατέγραψε πολίτης με το κινητό του τηλέφωνο…