Η παράδοση λέει ότι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ φτιάχνουν μια βιβλιοθήκη για να τιμήσουν την προεδρική τους θητεία. Από σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα «αποκτήσει» την δική του, η οποία όμως περιλαμβάνει μόνο τα tweets του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Η προεδρική βιβλιοθήκη με τα tweets του Τραμπ (Trump Presidential Twitter Library) εγκαινιάστηκε σήμερα στην Νέα Υόρκη, λίγα μόλις τετράγωνα μακριά από την κατοικία του προέδρου, τον Πύργο Τραμπ.

Το χιουμοριστικό εγχείρημα ανήκει στη σατιρική τηλεοπτική εκπομπή «The Daily Show» και παρουσιάζει κάποιες από τις πλέον γνωστές αναρτήσεις του Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο παρουσιαστής της εκπομπής, Τρέβορ Νόουα δήλωσε ότι η βιβλιοθήκη, που από την Κυριακή θα είναι ανοιχτή στο κοινό χωρίς εισιτήριο, στοχεύει να συγκεντρώσει σε ένα μέρος «κάποιες από τις σπουδαιότερες ιδέες που κοινοποιήθηκαν ποτέ σε 140 ή λιγότερους χαρακτήρες».

«Αυτό που κάναμε σήμερα εδώ, στην πραγματικότητα, είναι να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα tweets, τα καλύτερα όλων, τις στιγμές που αποδίδουν αυτό που ο πρόεδρος εννοεί σε αυτή την εξαιρετική πλατφόρμα», τόνισε ο Νόουα, όπου όπως πολλοί άλλοι παρουσιαστές άλλων βραδινών τηλεοπτικών εκπομπών σατυρίζουν τον Τραμπ κατά τους πέντε μήνες προεδρίας του.

Τα tweets του Τραμπ έχουν χωριστεί σε κατηγορίες, όπως: «Εποικοδομητική κριτική», «Διαγραμμένο αλλά όχι ξεχασμένο» και «Πάντα το καλύτερο». Ο Νόουα είπε πως υπάρχουν σχέδια η βιβλιοθήκη να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις έπειτα από τα εγκαίνιά της στην Νέα Υόρκη.

Οι πραγματικές προεδρικές βιβλιοθήκες – 14 υπάρχουν σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ – διατηρούν ένα ιστορικό αρχείο των πρώην προέδρων και την διεύθυνσή τους έχει το Γραφείο Προεδρικών Βιβλιοθηκών.