Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν σκότωσαν δύο μέλη μιας σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στην πόλη Σαμπαχάρ σήμερα ενώ συνέλαβαν ακόμη πέντε υπόπτους, δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, καθώς εντείνονται οι επιχειρήσεις των αρχών της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, βομβιστές-καμικάζι και ένοπλοι επιτέθηκαν στο ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, σε μια τρομοκρατική ενέργεια δίχως προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το reuters, την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία απείλησε ότι θα διαπράξει κι άλλες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του σιιτικού πληθυσμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τα μέλη του ΙΚ θεωρούν τους σιίτες συλλήβδην αιρετικούς.

Οι ιρανικές αρχές έχουν συλλάβει σχεδόν 50 υπόπτους στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις. Η Τεχεράνη κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι χρηματοδοτεί τις περισσότερες τζιχαντιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και αυτές που δρουν εντός του Ιράν, κάτι που το Ριάντ διαψεύδει.

Σήμερα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας ενεπλάκησαν σε μάχη με μέλη της οργάνωσης Άνσαρ αλ Φουρκάν, μιας σουνιτικής ένοπλης οργάνωσης, στη Σαμπαχάρ, μια πόλη στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν Μαχμούντ Αλαβί δήλωσε ότι δύο τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε συνελήφθησαν. Ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας έχασε επίσης τη ζωή του, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αργότερα, ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι οι νεκροί τζιχαντιστές είναι τρεις.

Σύμφωνα με τον Αλαβί, «πέντε μέλη αυτού του πυρήνα τρομοκρατών ήσαν Ιρανοί και δύο πολίτες γειτονικών χωρών».

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο μια πηγή που δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να διαπράξουν νέες επιθέσεις μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ενώ ακόμη η χώρα εορτάζει το Ραμαζάνι.

Σύμφωνα με τις αρχές, βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και ζώνες με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η Άνσαρ αλ Φουρκάν («Οπαδοί του Κριτηρίου») είναι μια σουνιτική οργάνωση που έχει τη βάση της στις περιοχές Σιστάν και Μπαλουτσιστάν και απειλεί να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον οικονομικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε αντίποινα για την θανάτωση σουνιτών φυλακισμένων από τις αρχές.

Η οργάνωση, που σχηματίστηκε όταν συγχωνεύθηκαν ορισμένες οργανώσεις σουνιτών βελούχων ανταρτών το 2012, δεν πιστεύεται ότι συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.