Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα ανακοίνωσε σήμερα ότι σχημάτισε μια νέα συμμαχία για να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα, τερματίζοντας την πολιτική κρίση που προκάλεσε η εκλογή στην ηγεσία του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών ενός πολιτικού ο οποίος έχει καταδικαστεί για ρατσιστικές δηλώσεις.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί, ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα, διασπάστηκαν σε δύο φράξιες, μία πιστή στον νέο πρόεδρο του κόμματος, τον αμφιλεγόμενο Γιούσι Χάλα-άχο, και μία ομάδα που αποσχίστηκε και ανακοίνωσε την ίδρυση ενός καινούργιου πολιτικού φορέα, της Νέας Εναλλακτικής.

Στην εξουσία από τον Μάιο του 2015 μαζί με τους συντηρητικούς και τους Αληθινούς Φινλανδούς, ο Σιπίλα, κεντρώος πολιτικός και πρώην επιχειρηματίας, κατάφερε να ξεπεράσει πολύ γρήγορα την πολιτική κρίση στο Ελσίνκι.

«Η κυβέρνηση με τη σημερινή της μορφή θα συνεχίσει (το έργο της) με το σημερινό κυβερνητικό πρόγραμμα», διαβεβαίωσε ο κεντρώος πρωθυπουργός της Φινλανδίας σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Σιπίλα έκανε λόγο για μια «ικανοποιητική» λύση.

Το κυβερνητικό σχήμα παραμένει αμετάβλητο, συμπεριλαμβανομένων των πέντε υπουργών που ως σήμερα ανήκαν στους Αληθινούς Φινλανδούς αλλά αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τη ριζοσπαστικές αντιμεταναστευτικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις του Χάλα-άχο.

Ο τελευταίος μοιάζει να είναι ο χαμένος της κρίσης, καθώς βρίσκεται πια στην ηγεσία ενός κόμματος πολύ μικρότερου και πολύ λιγότερο ισχυρού από αυτό του οποίου εξελέγη πρόεδρος μόλις το Σάββατο.

Ο Χάλα-άχο κατήγγειλε την προδοσία των πρώην μελών του κόμματός του: «Αυτό ήταν πιθανόν σχεδιασμένο. Αυτοί που σχεδίασαν αυτή την αποστασία το είχαν επίσης πιθανόν συζητήσει με τα άλλα κόμματα της κυβέρνησης», υποστήριξε ο νέος ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών μιλώντας στη φινλανδική δημόσια τηλεόραση YLE.

«Ανέμενα ότι κάποιος ή κάποιοι βουλευτές θα μπορούσαν να πάρουν αυτή την απόφαση, αλλά δεν θα μπορούσα να έχω προβλέψει ένα τέτοιο κύμα» αποσκιρτήσεων, πρόσθεσε, υποσχόμενος ότι θα αρχίσει μια διαδικασία ανασύνταξης της πολιτικής του παράταξης ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο Χάλα-άχο, υπέρμαχος του Fixit — της αποχώρησης της Φινλανδίας από την ΕΕ — είχε καταδικαστεί το 2012 από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τα σχόλιά του σε ένα ιστολόγιο, με τα οποία συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και αποκαλούσε συλλήβδην τους μετανάστες Σομαλούς κλέφτες.

Ως ακόμη σήμερα το πρωί, ο Σιπίλα έμοιαζε να προκρίνει την υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησής του. Αλλά κατόπιν, κι ενώ αναμενόταν να πάει να δει τον πρόεδρο Σάουλι Νιινίστε νωρίς το απόγευμα, άλλαξε γνώμη.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετέβαλαν άρδην τις ισορροπίες, καθώς από τους 37 βουλευτές των Αληθινών Φινλανδών, οι 20 ανακοίνωσαν ότι εντάσσονται στο νεοσυσταθέν κόμμα Νέα Εναλλακτική. Ο αριθμός τους λίγη ώρα αργότερα αυξήθηκαν στους 22. Αρκεί ώστε η κυβέρνηση υπό τον Σιπίλα να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Σήμερα δεν είμαστε πολιτικοί, αλλά στην υπηρεσία του έθνους. Είμαι εδώ για τους ψηφοφόρους, όχι για τους χίλιους ανθρώπους που πήραν τα ηνία του κόμματος» των Αληθινών Φινλανδών, εξήγησε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ένας από τους βουλευτές που αποσκίρτησαν, ο Σιμόν Έλο.

Ο Σιπίλα διευκρίνισε ότι θα ζητήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Πέτερι Όρπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, χαιρέτισε την πρωτοβουλία των μελών των Αληθινών Φινλανδών που αποσκίρτησαν, κάνοντας λόγο για μια «αξιοσέβαστη και θαρραλέα απόφαση».

Οι Αληθινοί Φινλανδοί και η Νέα Εναλλακτική διεκδικούν ψήφους από μια συρρικνούμενη δεξαμενή: μια δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το YLE πριν από τη διάσπαση του αντιμεταναστευτικού κόμματος το πίστωνε με μόλις το 9% της πρόθεσης ψήφου — και το τοποθετούσε στην πέμπτη θέση — ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2015 είχε αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, με το 17,7% των ψήφων.