Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας προέτρεψε σήμερα τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, να άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και να βρουν άμεση λύση στη διπλωματική κρίση μέσω μιας διαμεσολάβησης.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις τους με το Κατάρ πριν από μία εβδομάδα, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Τα μέτρα που επέβαλαν προκάλεσαν δυσχέρειες στις εισαγωγές τροφίμων και άλλων ειδών και ώθησαν πολλές ξένες τράπεζες να μειώσουν τη δραστηριότητά τους στο Κατάρ.

«Ανησυχώ επίσης για ορισμένες από τις σθεναρές ενέργειες τις οποίες έκαναν η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν εναντίον ενός σημαντικού εταίρου», τόνισε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, ο Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reteurs, ο Τζόνσον είπε ότι θα προέτρεπε τα κράτη του Κόλπου να «άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ».

«Καλώ όλα τα κράτη να κάνουν άμεσα βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης μέσω διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και των ΗΑΕ εντός της εβδομάδας.