Την πολυγαμία, που στη Νότια Αφρική θεωρείται «παραδοσιακή πρακτική», φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο τηλεοπτικό ριάλιτι με πρωταγωνιστή τον 43χρονο Musa Mseleku, ο οποίος λέει πως θέλει να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για το ζήτημα αυτό. Και επιχειρεί να το κάνει με τη βοήθεια των… τεσσάρων συζύγων του.

Ο άνδρας, οι τέσσερις γυναίκες του και τα δέκα παιδιά τους είναι τα «αστέρια» του νέου ριάλιτι με τίτλο «Uthando Nes’thembu» που σημαίνει «Αγάπη και Πολυγαμία».

Η εκπομπή, που έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουνίου, κυριαρχεί στο Twitter, στη Νότια Αφρική, με τους χρήστες να συζητούν τη θέση που έχει ένα τέτοιο παραδοσιακό σκηνικό στη σύγχρονη κοινωνία.

Το ριάλιτι γυρίζεται στο σπίτι του Mselekus, κοντά στο Ντέρμπαν. Κάθε μία από τις γυναίκες του έχει το δικό της σπίτι αλλά μοιράζονται και την ιδιοκτησία αυτή.

«Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με τον πολυγαμικό τρόπο ζωής είναι πως αποτελεί κουλτούρα καταπίεσης των γυναικών» δήλωσε ο Mseleku στο BBC. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλαμε να κάνουμε την εκπομπή, για να έχει ο κόσμος την ευκαιρία να δει πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή μας. Θέλω να δείξω στους άνδρες πως μπορείς να είσαι σε μια πολυγαμική σχέση και να είσαι και καλός σύζυγος».

l0i0e2hg

Δεν συμφωνούν πάντως όλοι. Πολλοί χρήστες τοποθετήθηκαν θετικά για την εκπομπή αλλά άλλοι δεν άφησαν ασχολίαστο το αίτημα του Mseleku οι γυναίκες του να είναι όλα στο σπίτι στις 5 το απόγευμα και να ζητούν την άδειά του αν θέλουν να βγουν με τις φίλες τους και να πιούν αλκοόλ.

«Πιστεύω πως σε κάθε σπίτι, ειδικά σε μας τους Νοτιοαφρικάνους, πιστεύουμε πως ο σύζυγός σου είναι ο θεός σου» σχολίασε η τέταρτη σύζυγος του Musa, Thobile Mseleku. «Οπότε δεν μπορείς έτσι απλά να κάνεις ό,τι θέλεις εκτός κι αν είναι με τις ευλογίες του».

Ο Musa Mseleku λέει πως έχει επιβάλει και στον ίδιο περιορισμούς, όπως για παράδειγμα πως πρέπει να είναι στο σπίτι μια ώρα νωρίτερα από τις συζύγους του ώστε «να προετοιμαστεί για όλες».

Οι Thobile και Musa είναι παντρεμένοι εδώ και εννέα χρόνια. Όταν γνωρίστηκαν, ο 43χρονος είδε ήδη δύο συζύγους και η Thobile ήξερε τι συμβαίνει. Οι παππούδες της είχαν επίσης πολυγαμική οικογένεια, οπότε το περιβάλλον δεν της ήταν άγνωστο.

Η ίδια λέει πως οι τέσσερις σύζυγοι είναι σαν αδελφές- οι άλλες τρεις είναι οι Busisiwe MaCele, Nokukhanya MaYeni και Mbali MaNgwabe- και στηρίζονται η μία στην άλλη για συμβουλές και βοήθεια.

kl4gpxhm

Στην εκπομπή καταγράφονται και οι εντάσεις στους κόλπους της οικογένειας, καθώς οι τέσσερις κυρίες Mselekus προσπαθούν να ισορροπήσουν την καθημερινότητά τους, τις καριέρες τους (είναι επιχειρηματίες και κάποια εργάζεται και σε κυβερνητική θέση), το νοικοκυριό τους και τα παιδιά τους.

«Η μεγαλύτερη πηγή τριβής είναι για μας ο χρόνος» λέει η Thobile. «Είναι δύσκολο όταν όλοι θέλουμε να βγούμε έξω μαζί και κάποιοι είναι έτοιμοι και περιμένουν κάποιους άλλους να ετοιμαστούν».

Ο χρόνος απασχολεί πολύ και τον Musa. «Προσπαθώ να μοιράζω τον χρόνο μου ίσα ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά μου» λέει.

Στη Νότια Αφρική, όπως εξηγεί το BBC, η πολυγαμία δεν υιοθετείται από την πλειονότητα των πολιτών αλλά δεν είναι παράνομη ούτε συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Είναι συνήθης στους Ζουλού και είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, Ζουλού και ο ίδιος, έχει τρεις συζύγους.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ndela Ntshangase στο Πανεπιστήμιο KwaZulu-Natal, οι πολυγαμικές κοινότητες της Νότιας Αφρικής άρχισαν να περιορίζονται τον 19ο αιώνα, όταν οι λευκοί ιεραπόστολοι κήρυτταν πως η στροφή στον Χριστιανισμό σήμαινε οι άνδρες να χωρίσουν τις «επιπλέον» γυναίκες τους.

«Οι Βρετανοί αποικιοκράτες έκαναν την πολυγαμία θηλιά στον λαιμό των μαύρων με φόρους που αυξάνονταν για κάθε σύζυγο και διακανονισμούς γης που σήμαιναν περιορισμένο κι ανεπαρκή χώρο για τις πολυγαμικές οικογένειες» εξηγεί.

Μπορεί όμως το σύστημα αυτό να δουλέψει με τον ίδιο τρόπο και για τις γυναίκες; Θα ήταν εντάξει για τον Musa Mseleku αν μία από τις συζύγους του είχε δεύτερο σύζυγο;

«Σε καμία περίπτωση!» λέει γελώντας, «θα πέθαινα!»

Η Thobile λέει πως η στάση του συζύγου της δεν την ενοχλεί. «Επιλέξαμε αυτή τη ζωή. Επιλέξαμε εκείνον και μόνο εκείνον»

Κι αν εμφανιστεί και Πέμπτη σύζυγος;

«Το εξετάζουμε αυτό στην εκπομπή» απαντά ο Musa «οπότε θα δείτε».