Το νότιο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας αποφάσισε να χαλαρώσει την απαγόρευση που είχε επιβάλει στην εμπορία και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, με την κυβέρνηση να ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε λουκέτο σε όλα τα μπαρ εκτός από εκείνα που βρίσκονταν σε πεντάστερα ξενοδοχεία.

Η νέα πολιτική του κρατιδίου προβλέπει ότι και άλλα ξενοδοχεία θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ, ενώ νέα μπαρ θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν για άδεια, σύμφωνα με το BBC. Η κυβέρνηση τόνισε πως πιστεύει στη συγκράτηση και όχι στην απαγόρευση.

Σύμφωνα με αρμόδιο υπουργό, έχει παρατηρηθεί «μια σημαντική αύξηση στην κατάχρηση ουσιών» από το 2015 όταν εγκρίθηκαν οι απαγορεύσεις. «Η απαγόρευση δεν πέτυχε πουθενά στον κόσμο. Βοήθησε μόνο το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και αλκοολούχων ποτών. Εδώ στην Κεράλα βιώνουμε μια επικίνδυνη κατάσταση όπου ο αλκοολισμός μετατρέπεται σε χρήση ναρκωτικών, αποτελώντας μια απειλή για την κοινωνία», τόνισε.

Ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων της περιοχής προέρχεται από τον τουρισμό και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η απαγόρευση του αλκοόλ έχει πλήξει σημαντικά αυτόν τον τομέα.

Πριν την απαγόρευση, η περιοχή είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ ανά κάτοικο στην Ινδία.