Τη «σφραγίδα» στην ήττα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με την απώλεια της αυτοδυναμίας, βάζει το πρακτορείο Reuters, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, οι Συντηρητικοί χρειάζονται ακόμα 18 έδρες για να κυβερνήσουν αυτοδύναμοι (με 236 έδρες), ωστόσο απομένουν μόνο 17 οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποδοθεί. Συνεπώς, ακόμα και αν, υποθετικά, όλες οι υπολειπόμενες έδρες καταλήξουν στους Συντηρητικούς, η αυτοδυναμία έστω και οριακά έχει χαθεί.

Το βρετανικό κοινοβούλιο έχει 650 έδρες και έχουν ήδη αποδοθεί οι 633 με τους Συντηρητικούς να κερδίζουν 308. Έτσι, δεν μπορούν να κατακτήσουν τις 326 που απαιτούνται για αυτοδυναμία.

Το εγχείρημα των εκλογών με στόχο να κερδίσει ισχυρότερη εντολή και ευρύτερη στήριξη από τον βρετανικό λαό γύρισε μπούμπερανγκ για τη Μέι, η οποία χάνει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, «ρίχνοντας τη βρετανική πολιτική σκηνή σε αναταραχή και πιθανώς διαταράσσοντας τις διαπραγματεύσεις του Brexit», όπως τονίζει το Reuters.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής κατανομή των εδρών, οι Συντηρητικοί έχουν 308 έδρες και οι Εργατικοί 258, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας 34, άλλα κόμματα 21 και απομένουν «ελεύθερες» 17 έδρες.