Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες τρομοκρατών επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί…Μέλη μίας τρίτης τρομοκρατικής ομάδας συνελήφθησαν πριν να πραγματοποιήσουν επίθεση», διευκρίνισε το υπουργείο Πληροφοριών, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών είναι συγκεχυμένες, με πηγές να κάνουν λόγο για επτά νεκρούς στο ιρανικό κοινοβούλιο και άλλον έναν στο μαυσωλείο του Χομεϊνί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης, η οποία επικαλείται δηλώσεις βουλευτή, τρεις ένοπλοι, ο ένας με πυροβόλο όπλο και δύο με αυτόματα όπλα AK-47, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και άνοιξαν πυρ. Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA ανέφερε ότι όλες οι πόρτες του κοινοβουλίου έκλεισαν και ότι ένας από τους δράστες είχε περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας άνδρας ανατινάχθηκε στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο πηγές από το εσωτερικό του κοινοβουλίου, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση ενώ τέσσερα άτομα κρατούνταν όμηροι.

Παράλληλα επίθεση σημειώθηκε και στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής Επανάστασης ιμάμη Χομεϊνί στη νότια Τεχεράνη. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι την επίθεση στο μαυσωλείο πραγματοποίησαν τέσσερις ένοπλοι εκ των οποίων δύο καμικάζι.

Νωρίτερα ένας άνδρας ανατινάχθηκε στον τέταρτο όροφο του κτιρίου του ιρανικού κοινοβουλίου την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν έφοδο κατά δύο ενόπλων που είχαν οχυρωθεί στον χώρο.

Ιρανικά μέσα μετέδωσαν ότι και μία γυναίκα-καμικάζι ανατινάχθηκε κατά την επίθεση στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί.