Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αποκτήσει ευρύ προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών αυτό τον μήνα, μπαίνοντας έτσι σε τροχιά εξασφάλισης μιας από τις ισχυρότερες πλειοψηφίες στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra-Steria που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σύμφωνα με το Ρeuters.

Το κόμμα του Μακρόν La Republique en Marche (LREM) φέρεται να εξασφαλίζει 29,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 11 Ιουνίου και να προηγείται κατά πολύ των Ρεπουμπλικανών και των συμμάχων τους της κεντροδεξιάς που εμφανίζονται με 23%.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 17% ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία 12,5% και οι Σοσιαλιστές 8,5%.

Η ψαλίδα για το LREM έκλεισε από 31% που ήταν την τελευταία φορά που διεξήχθη δημοσκόπηση πριν από μια εβδομάδα μετά τα πυρά που δέχτηκε ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν και νυν υπουργός για εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο.

Η δημοσκόπηση προβλέπει ότι στον δεύτερο γύρο το κόμμα του Μακρόν θα λάβει 385 με 415 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 εδρών, ενδεχομένως την μεγαλύτερη πλειοψηφία έπειτα από την σαρωτική νίκη του Σαρλ ντε Γκολ το 1968.

Οι Ρεπουμπλικανοί φέρονται να εξασφαλίζουν 105-125 έδρες, οι Σοσιαλιστές 25-35, η Ανυπότακτη Γαλλία 12-22 και το Εθνικό Μέτωπο 5-15, προβλέπει η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 2-4 Ιουνίου σε δείγμα 2.103 ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 68% των ερωτηθέντων έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, ενώ το ποσοστό για εκείνους που θα ψηφίσουν το κόμμα του Μακρόν ανέρχεται σε 75%.