Ο νέος επικεφαλής του τμήματος της CIA που είναι αρμόδιο για την κατασκοπεία στο Ιράν είναι ένα από τα πιο «σκληρά» στελέχη της υπηρεσίας, ο πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν και πρώην επικεφαλής του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου προγράμματος δολοφονιών από μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, έγραψε χθες Παρασκευή η εφημερίδα New York Times.

Η επιλογή του Μάικλ Ντ’ Άντρεα— η CIA αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιβεβαιώσει το όνομά του ή να σχολιάσει τις αρμοδιότητές του— σηματοδοτεί την υιοθέτηση της σκληρότερης γραμμής έναντι του Ιράν που υποσχόταν προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ από την αμερικανική κυβέρνηση, τόνισαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ τις οποίες επικαλέστηκε η εφημερίδα.

Ο Ντ’ Άντρεα, 60 ετών, που έχει την ιδιαιτερότητα πως έχει προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Ήταν επικεφαλής του Κέντρου Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων (Counter-Terrorism Center) της CIA τη δεκαετία του 2000, όταν επέβλεπε την καταδίωξη του επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος τελικά σκοτώθηκε στην επιδρομή μιας ομάδας των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν τον Μάιο του 2011.

Αυτός ήταν επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, ο επικεφαλής του προγράμματος «στοχευμένων δολοφονιών» της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο του οποίου σκοτώθηκαν χιλιάδες τζιχαντιστές και άμαχοι στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν με τις επιδρομές των UAVs.

Η εφημερίδα Νιού Γιορκ Τάιμς είχε αποκαλύψει την ταυτότητα του Ντ’ Άντρεα το 2015, μετά τον θάνατο δύο δυτικών ομήρων σε έναν βομβαρδισμό που έκανε ένα UAV της CIA. Η υπηρεσία ανέφερε ότι αγνοούσε πως οι δύο όμηροι, πολίτες των ΗΠΑ και της Ιταλίας, βρίσκονταν στο σπίτι που επλήγη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος διευθυντής της CIA Μάικλ Πομπέο και ο Μάικλ Ντ’ Άντρεα ενδέχεται να είναι οι άνθρωποι-κλειδιά που θα κρίνουν εάν το Ιράν τηρεί τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα η οποία συνήφθη επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, ή αν αντιθέτως η Ισλαμική Δημοκρατία την παραβαίνει.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα να «σχίσει» τη συμφωνία, ενώ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε ρητά στο Ιράν ως εχθρό που πρέπει να νικηθεί.