Η Αυστραλία θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να συνδράμει σε μια νέα έρευνα για την πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που αγνοείται από το 2014, εάν προκύψουν νέα στοιχεία αναφορικά με το πού μπορεί να βρίσκεται το αεροσκάφος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Τον Ιανουάριο, κοινή δήλωση από την Αυστραλία, την Κίνα και την Μαλαισία επιβεβαίωσε την αναστολή των ερευνών στον ωκεανό για το σκάφος Boeing 777, που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014 ενώ πετούσε από το Πεκίνο στην Κουάλα Λουμπούρ, έως ότου «νέα αξιόπιστα στοιχεία» μπορούν να οδηγήσουν σε μια «συγκεκριμένη» τοποθεσία.

Η κοινή επιχείρηση έρευνας χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της αεροπορίας και κάλυψε πάνω από 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νότιου Ινδικού Ωκεανού. Ωστόσο απέβη άκαρπη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος του Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ελπίζει ότι θα βρεθεί το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 6 Αυστραλοί και 153 Κινέζοι υπήκοοι. Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 239 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

«Ο πρωθυπουργός θίγει το θέμα αυτό στον Μαλαισιανό ομόλογό του κάθε φορά που μιλούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο δίκτυο News Corp όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Μαλαισία έχει τον πρώτο ρόλο στις έρευνες για την εξαφάνιση της πτήσης MH370, αλλά η Αυστραλία είναι έτοιμη να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο».

«Επί του παρόντος, η έρευνα για το MH370 έχει ανασταλεί αλλά, εάν προκύψουν αξιόπιστα στοιχεία, η αυστραλιανή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί σε συνεργασία με τη Μαλαισία για να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει και πάλι η έρευνα», δήλωσε.