Αισιόδοξος ως προς τις προοπτικές των σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, παρά την απροθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δεσμευτεί στη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, έπειτα από τη Σύνοδο των G7 το Σάββατο, στην Ταορμίνα της Ιταλίας.

«Ο Τουσκ διατηρεί τις ελπίδες του για τις σχέσεις με τον Τραμπ», υπογραμμίζει σε σημερινό δημοσίευμά του ο ιστότοπος Politico υπογραμμίζοντας ότι σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα την Κυριακή, δήλωσε ότι, με το πέρας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, είναι πιο αισιόδοξος από το αναμενόμενο, ακόμα και για τους νέους εταίρους της ΕΕ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ δεν έκρυψε εξάλλου την ενόχλησή του για τις διαρροές πληροφοριών σχετικών με τα όσα λέχθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τα σχόλια του Τραμπ περί της «κακής Γερμανίας» που δημοσιεύθηκαν στο Spiegel είπε ότι «υπάρχουν πολλές διαρροές για τις συζητήσεις των ευρωπαίων ηγετών μεταξύ τους», ότι «η σημερινή διπλωματία χρειάζεται επαγγελματίες υδραυλικούς και όχι αδιάκριτους διπλωμάτες» και ότι «ο ίδιος δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος αυτής της νέας πολιτικής κουλτούρας».

Όπως επισημαίνει το Euobserver, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φάνηκε να επιρρίπτει την ευθύνη για τις διαρροές στην Επιτροπή, με τον πρόεδρο Γιουνκερ από τη μεριά του να αναγνωρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώνει ούτε να αρνείται ότι η διαρροή προήλθε από την Επιτροπή. Πηγές της Επιτροπής υποστήριξαν στο Euobserver ότι δεν είναι υπεύθυνη η δική τους πλευρά για την εν λόγω διαρροή, ενώ πηγές του Συμβουλίου δήλωσαν άγνοια για την προέλευσή της.