Πολιτεία Σιναλόα στο δυτικό βόρειο Μεξικό. Εδώ ζουν και δρουν μερικά από τα πιο επικίνδυνα καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο. Η ανομία θριαμβεύει ανενόχλητη, οι βαρόνοι βγάζουν δισεκατομμύρια προωθώντας τις ναρκωτικές ουσίες στην απέραντη αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ, κανένας πολίτης, φιλήσυχος ή μη, δεν κοιμάται με ασφάλεια, αφού οι βίαιες επιθέσεις και τα αιματηρά «ξεκαθαρίσματα» λογαριασμών αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

«Η μαφία είναι σκληρή, σου δίνει πολλά, αλλά σου παίρνει επίσης πολλά… Σου παίρνει την οικογένειά σου», λέει στην κάμερα ένας πρώην έμπορος ο οποίος θρηνεί τον θάνατο της 12χρονης κόρης του, παράπλευρη απώλεια σε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Οι «βασιλιάδες» των ναρκωτικών, δε δρουν μόνοι. Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του Russian Today, σε αυτό το επικίνδυνο αλισβερίσι έχουν την πολύτιμη βοήθεια των ντόπιων-αγροτών, οικοδόμων, μουσικών ακόμα και τοπικών «αγίων» όπως ο Jesús Malverde. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν και άγιο των ναρκωτικών ή ο Ρομπέν των δασών του Μεξικού και τον λατρεύουν ως προστάτη τους. Πρόκειται για έναν τοπικό λαϊκό ήρωα και άγιο, που θεωρείται προστάτης των καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού.

Οι ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης και μαριχουάνας στον κόσμο, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος με τη Σιναλόα να είναι ένας τόπος που εξάγει σε αθρόες ποσότητες.

Σύμφωνα με την CIA, οι αδίστακτες συμμορίες της περιοχής, θεωρούνται πως έχουν την πιο ισχυρή οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο. Τα καρτέλ, ελέγχουν όλη την αλυσίδα παραγωγής, από την καλλιέργεια, την επεξεργασίας και τη διανομή.

Η ζωή στην Sinaloa εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι κάνουν οι άρχοντες των ναρκωτικών. Πλούσιοι γκάνγκστερ συχνά επενδύσουν στις κοινότητές τους, αλλά για τους κατοίκους είναι μάλλον γνωστό ότι ενδέχεται να σκοτωθούν από διασταυρούμενα πυρά που ανταλλάσσουν οι συμμορίες μεταξύ τους ή με την αστυνομία.

Αρκετοί ντόπιοι αγρότες καλλιεργούν κάνναβη και όπιο παπαρούνας, ενώ οι ντόπιοι μουσικοί συνθέτουν και τραγουδούν τα  «narco corridos», μπαλάντες που δοξάζουν τους βαρόνους και τους μπράβους τους. Παρά τη βίαιη καθημερινότητα, οι έφηβοι της Σιναλόα ονειρεύονται μια ζωή βουτηγμένη στα πλούτη με μόνη διαδρομή που εκείνοι θεωρούν αξιόπιστη για την απόκτηση όσων ονειρεύονται να είναι μέσω μιας συμμορίας.

Οι νομοταγείς πολίτες αισθάνονται αβοήθητοι στην όποια προσπάθειά τους για αλλαγή αυτής της αρρωστημένης καθημερινότητας. Ο καθένας θα μπορούσε να πέσει θύμα της αδίστακτης μαφίας που έχει δολοφονήσει εν ψυχρώ δημοσιογράφους και αστυνομικούς.

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ: