Τουλάχιστον 151 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σρι Λάνκα από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων καθώς η καταρρακτώδης βροχή συνεχίζεται.

Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους εκατόν δέκα και οι τραυματίες τους ενενήντα πέντε καθώς η Σρι Λάνκα πλήττεται από τις χειρότερες βροχές στον Ινδικό Ωκεανό από το 2003.

Ο οργανισμός Ασφάλειας Κτιρίων κάλεσε τους πολίτες σε επτά από τις είκοσι πέντε επαρχίες της χώρας να απομακρυνθούν από τις ασταθείς κατασκευές εάν η βροχή συνεχίσει να πέφτει το επόμενο 24ωρο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε πως τις επόμενες 36 ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν σφοδρές βροχοπτώσεις.

Οι πληγέντες από την καταστροφή είναι σχεδόν μισό εκατομμύριο, ο χειρότερος απολογισμός από το τσουνάμι του 2004 όταν οι καταιγίδες είχες προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από 1000.000 πολιτών.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σε εξέλιξη αλλά δυσχεραίνονται από την έλλειψη πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και συνεχών βροχών. Σύμφωνα με το Reuters, υπήρχαν άνθρωποι που περίμεναν στους τελευταίους ορόφους των σπιτιών τους ενώ άλλα είχαν πλημμυρίσει μέχρι τη στέγη.

Πολίτες και οργανώσεις αρωγής, με φουσκωτές βάρκες, μοίραζαν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Η Σρι Λάνκα έχει ήδη απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια από τον ΟΗΕ και τις γειτονικές χώρες.