Ο συριακός στρατός κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του, για πρώτη φορά μετά το 2014, τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, αφού εκδίωξε, με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από μια μεγάλη ζώνη στην έρημο.

Η Παλμύρα, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από την Unesco και βρίσκεται στη μέση της συριακής ερήμου, ήταν προσβάσιμη από τον Μάρτιο από την πλευρά της Χομς. Από το βράδυ της Πέμπτης όμως, είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση και από τη Δαμασκό.

«Ο στρατός ανακατέλαβε τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Παλμύρα με τη Δαμασκό», που απέχει 240 χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά, ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Οι Σύροι στρατιώτες, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, «εκδίωξαν τους μαχητές του ΙΚ από μια ερημική ζώνη έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», συνέχισε, εξηγώντας ότι οι τζιχαντιστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν λόγω των σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών.

Όπως μετέδωσε το AFP, η επιχείρηση αυτή είχε ξεκινήσει πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Η Παλμύρα κατακτήθηκε από το ΙΚ τον Μάιο του 2015. Απελευθερώθηκε από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2016 αλλά εννέα μήνες αργότερα πέρασε και πάλι στα χέρια των τζιχαντιστών που εκδίωχθηκαν ξανά από την περιοχή φέτος τον Μάρτιο.

Η συριακή έρημος έχει μετατραπεί εδώ και μήνες στο κυριότερο πεδίο της μάχης. Το ΙΚ, που από το 2014 την είχε υπό τον έλεγχό του σχεδόν ολόκληρη, έχει χάσει μεγάλα τμήματά της το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς, που είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Συρία, οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 46% της έκτασης αυτής (από 36% τον Μάρτιο), οι Κούρδοι έχουν το 21% και οι Σύροι αντάρτες το 12%.