O δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Μάντσεστερ καθοδηγήθηκε από μια «επιθυμία εκδίκησης», αφού ένας φίλος του με καταγωγή από τη Λιβύη όπως εκείνος, σκοτώθηκε τον Μάιο του 2016, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο φίλος της οικογένειας.

Σύμφωνα με αυτό το πρόσωπο που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ο φίλος του Σαλμάν Αμπέντι απεβίωσε αφού τον μαχαίρωσαν νεαροί Βρετανοί στο Μάντσεστερ.

«Το περιστατικό προκάλεσε έκτοτε συναισθήματα οργής στους νέους από τη Λιβύη (που ζουν) στο Μάντσεστερ και ιδίως στον Σαλμάν που διατύπωσε ξεκάθαρα την επιθυμία του για εκδίκηση».

«Καταφέραμε να ηρεμήσουμε τα πνεύματα μεταξύ των νέων των συνοικιών που ένιωθαν να στοχοθετούνται από την επίθεση ως μουσουλμάνοι, όμως φαίνεται πως ο Σαλμάν δεν ξέχασε το περιστατικό» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Μίλησα προσωπικά με εκείνον και προσπάθησα να τον πείσω ότι επρόκειτο απλά για μια εγκληματική ενέργεια» σημείωσε.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, ο φίλος του Σαλμάν Αμπέντι, Αμπντούλ Ουαχάμπ Χαφίντα, καταδιώχθηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε από μια ομάδα νεαρών, η δίκη των οποίων εκκρεμεί.

Την ίδια ώρα, πηγή με γνώση των ερευνών ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Βρετανός καμικάζι που σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες ενδέχεται να έφτιαξε μόνος του τον εκρηκτικό μηχανισμό ή με κάποια βοήθεια από έναν συνεργό του.

«Η έρευνα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην αναζήτηση συνεργών και το δίκτυο, ωστόσο θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει μόνος του τη βόμβα» είπε η πηγή στο Ρόιτερς.

Αυτή η πηγή επισήμανε ότι ενώ ο βομβιστής ενδέχεται να έλαβε κάποια βοήθεια, είναι επίσης πιθανό να κατασκεύασε μόνος του τη βόμβα. Ορισμένοι ερευνητές διατυπώνουν φόβους ότι ένας έμπειρος κατασκευαστής βομβών παραμένει ασύλληπτος.

Οκτώ άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση στη Βρετανία, ενώ η αστυνομία του Μάντσεστερ άφησε ελεύθερη μια γυναίκα χωρίς να απαγγελθούν σε βάρος της κατηγορίες.