Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο στενός εταίρος της Βρετανίας στην άμυνα και την ασφάλεια και η σχέση ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών βασίζεται στην εμπιστοσύνη, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουμε μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι ο πιο στενός εταίρος μας στην άμυνα και στην ασφάλεια», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Βέβαια αυτή η εταιρική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη και μέρος αυτής της εμπιστοσύνης είναι να ξέρουμε πως οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών μπορούν να μοιράζονται εμπιστευτικά, και θα καταστήσω σαφές στον πρόεδρο Τραμπ σήμερα πως οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που μοιράζονται οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς».

Από την πλευρά του, ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Βρετανία καταδίκασε τις διαρροές στα μμε από την έρευνα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, λέγοντας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναλάβει δράση προκειμένου να ταυτοποιήσει τους υπευθύνους.

«Αυτές οι διαρροές είναι κατακριτέες, πολύ θλιβερές. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα», είπε ο Λιούις Λάκενς, επιτετραμμένος των ΗΠΑ στο Λονδίνο και ασκών χρέη πρεσβευτή στη Βρετανία, στο ραδιόφωνο του BBC.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά έρευνα για τις διαρροές αυτές και θα λάβει κατάλληλη δράση όταν ταυτοποιήσουμε την πηγή των διαρροών», είπε. «Είμαστε αποφασισμένοι να ταυτοποιήσουμε αυτές τις διαρροές και να τις σταματήσουμε», είπε.