Προβληματισμούς, απορίες, ερωτηματικά και ανησυχία έχουν προκαλέσει στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μόσχας αλλά και της Ρωσίας, οι έρευνες των ρωσικών αρχών που έγιναν την Τρίτη στη γνωστή θεατρική σκηνή της Μόσχας «Γκόγκολ- Τσεντρ» -που θεωρείται μια πρωτοποριακή θεατρική σκηνή- αλλά και στο σπίτι του παγκοσμίως γνωστού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ.

O Σερεμπρένικοφ οδηγήθηκε για ανάκριση στην Ανακριτική Επιτροπή με την ιδιότητα του μάρτυρα και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος. Το Κρεμλίνο λέει ότι το ζήτημα δεν πρέπει να πολιτικοποιείται και είναι υπόθεση που δεν το αφορά και κάνει λόγο για «υπόνοιες» υπεξαίρεσης κρατικών κονδυλίων

Ο ίδιος πάντως ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, εξέφρασε την απορία του για τις ενέργειες αυτές και το κατηγορητήριο εναντίον του, δηλώνοντας πριν οδηγηθεί στην ανάκριση ότι είναι «σοκαρισμένος», όπως μεταδίδει το ria.ru και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης, άτομα από την διοίκηση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Έβδομο στούντιο», ιδρυτής της οποίας υπήρξε ο Σερεμπρένικοφ, στο διάστημα από το 2011 έως το 2014 υπεξαίρεσαν περίπου 200 εκατομμύρια ρούβλια, που είχαν δοθεί ως κρατική επιχορήγηση.

Η παράσταση δεν αναβλήθηκε

Κατά την διάρκεια των ερευνών, είχαν αποκλεισθεί η είσοδος και η έξοδος του θεάτρου, ενώ έξω από το θέατρο είχαν συγκεντρωθεί ηθοποιοί του θεάτρου οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μπουν για να πάρουν μέρος στην πρόβα και δημοσιογράφοι. Η είσοδος του θεάτρου άνοιξε το βράδυ και οι ηθοποιοί μπόρεσαν να μπουν στο θέατρο. Τη στιγμή που οι πόρτες του θεάτρου άνοιγαν, από το πίσω μέρος του κτιρίου αναχωρούσαν αρκετά αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας, προφανώς της αστυνομίας, όπως μετέδιδε δημοσιογράφος του Ria Novosti. Η παράσταση δεν αναβλήθηκε και οι θεατές έμπαιναν ελεύθερα.

Επιστολή υποστήριξης

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον γνωστό σκηνοθέτη, διάσημοι ρώσοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η ηθοποιός Τσουπλάν Χμάτοβα, την επιστολή υπέγραψαν γνωστά ονόματα του ρωσικού θεάτρου όπως ο Όλεγκ Ταμπακόφ , Μαρκ Ζαχάροφ, Γιεβγκένι Μιρόνοφ, Σεργκέι Γκαρμάς, η συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Τέχνη του κινηματογράφου” και άλλοι. Η ίδια ανέγνωσε την επιστολή ενώπιον των δημοσιογράφων έξω από το θέατρο λέγοντας ότι «γνωρίζουμε τον Κιρίλ Σερέμπρενικοφ, ως άνθρωπο έντιμο, με αρχές και ειλικρινή…». Σήμερα ο γενικός διευθυντής του Μπαλσόι Βλαντίμιρ Ούριν, απέστειλε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επιστολή στην οποία αναφέρεται στην κατάσταση που δημιουργήθηκε, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει το περιεχόμενο της.

Επιστολή προς τον πρόεδρο Πούτιν παρέδωσε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «θεάτρου των Εθνών» Γιεβγκένι Μιρόνοφ, κατά την διάρκεια της βράβευσης του στο Κρεμλίνο, ενώ το Συμβούλιο Κριτών των θεατρικών συγγραφέων της Ρωσίας, εξέφρασε την «ηθική του υποστήριξη» προς το Σερεμπρένικοφ .

Πεσκόφ: Δε χρειάζεται να πολιτικοποιείται το θέμα

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου όταν ρωτήθηκε χθες από τους δημοσιογράφους αν ενημερώθηκε ο ρώσος πρόεδρος για το θέμα, είπε : «Όχι (ο Πούτιν) δεν ενημερώθηκε , επειδή αυτό δεν είναι υπόθεση του Κρεμλίνου. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να πολιτικοποιείται κάτι, δεν υπάρχει αφορμή για να ενημερωθεί κατά κάποιο τρόπο το Κρεμλίνο». Προσέθεσε μάλιστα ότι «πρόκειται για υπόνοια που αφορά υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων», κάτι που είχε ανακοινώσει παλιότερα η Ανακριτική Επιτροπή.