Ένας καλλιτέχνης ισχυρίζεται ότι έλυσε το μυστήριο πίσω από τον 500 ετών διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τη Μόνα Λίζα, βλέποντας σε αυτόν πολλά «κρυμμένα» ζώα.

Ο Ron Piccirillo πιστεύει ότι γύρω από το σώμα της γυναίκας ο ζωγράφος έχει δημιουργήσει το κεφάλι ενός λιονταριού, μιας μαϊμούς και ενός βίσωνα ενώ από την αριστερή πλευρά του κορμιού της «βλέπει» να βγαίνει ένα ερπετό, ένας κροκόδειλος ή ένα φίδι.

Ο ερασιτέχνης ζωγράφος και γραφίστας που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, ισχυρίζεται ότι ακολούθησε σειρά οδηγιών του Λεονάρντο ντα Βίντσι για να αποκρυπτογραφήσει τον πίνακα, που είχε φτιαχτεί το 1519 και λέει ότι η «ανακάλυψή» του δίνει νέο νόημα σε αυτόν, καταλήγοντας ότι η Μόνα Λίζα στην ουσία αντιπροσωπεύει το μίσος και το φθόνο.

Η θεωρία του κατά πάσα πιθανότητα θα δεχτεί έντονη κριτική καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν δώσει την δική τους ερμηνεία για το αινιγματικό της χαμόγελο.

Ο Piccirillo λέει ότι έχει βρει ανάλογες «κρυμμένες εικόνες» και σε έργα άλλων αναγεννησιακών ζωγράφων, όπως ο Τιτσιάνο και ο Ραφαήλ.

Μόνο όταν γύρισε τον πίνακα στο πλάι παρατήρησε το κεφάλι του λιονταριού.

«Μετά είδα και το βίσωνα και κατάλαβα ότι είχα όντως βρει κάτι. Δεν μπορούσα να το πιστέψω και είπα στον εαυτό μου “αυτό έψαχνα”» λέει ο νεαρός καλλιτέχνης.

Ο Piccirillo λέει ακόμη ότι «είδε» ένα κροκόδειλο ή ένα φίδι, ακολουθώντας τις οδηγίες από τα γραπτά του ντα Βίντσι, κοιτώντας τον πίνακα από γωνία 45 μοιρών από τα αριστερά.