Ισλαμιστές αποκεφάλισαν έναν αρχηγό της αστυνομίας και συνέλαβαν πολλούς ομήρους, ανάμεσα στους οποίους και ένας ιερέας, στις νότιες Φιλιππίνες, όπου ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε επέβαλε τον στρατιωτικό νόμο για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές και εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την ισχύ του σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τρομοκράτες σταμάτησαν τον αρχηγό της αστυνομίας της Μαλαμπάνγκ ενώ επέστρεφε στο σπίτι του και πιστεύω πως τον αποκεφάλισαν αμέσως επιτόπου», δήλωσε ο πρόεδρος για να δικαιολογήσει τον στρατιωτικό νόμο που επιβλήθηκε στις νότιες Φιλιππίνες.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε διευκρίνισε σήμερα πως μπορεί να επεκτείνει την ισχύ του στρατιωτικού νόμου «σε όλη τη χώρα για να προστατεύσω τον πληθυσμό», όπως είπε.

Εξάλλου ισλαμιστές μαχητές εισέβαλαν σε έναν καθεδρικό ναό στην τοποθεσία Μαράουι και συνέλαβαν τον ιερέα Τσίτο Σουγκανόμπ, καθώς και άλλα πρόσωπα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επίσκοπικής Συνόδου των Φιλιππίνων Σόκρατες Βιγέγκας.

«Απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους αν δεν ανακληθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις που εστάλησαν εναντίον τους».

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να επιβεβαιωθούν, δήλωσε ένας περιφερειακός εκπρόσωπος του στρατού.

Οι μάχες στο Μαράουι ξέσπασαν έπειτα από μια επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ενός σημείου στο οποίο υποτίθεται ότι κρυβόταν ο Ινσιλόν Χαπιλόν, που θεωρείται ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στις Φιλιππίνες.