Μια αντιπροσωπεία γερμανών κοινοβουλευτικών ακύρωσε μια επίσκεψη που σχεδίαζε να κάνει στην Τουρκία, ενημέρωσαν σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην Μπούντεσταγκ, καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας δοκιμάζονται από νέες εντάσεις.

Οι αιτίες της ακύρωσης της επίσκεψης δεν έγιναν γνωστές. Της αντιπροσωπείας αυτής θα ηγείτο η αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ—της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής—Κλαούντια Ροτ (Πράσινοι), για να εξεταστεί η κατάσταση στην Τουρκία μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ενίσχυσαν σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου.

Η βουλευτίνα αναμένεται να μιλήσει σχετικά με την απόφαση αυτή αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο,

Οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί σχεδίαζαν να ταξιδέψουν από την Πέμπτη ως την Κυριακή στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ, την «πρωτεύουσα» της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στην κουρδική μειονότητα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Επρόκειτο να έχουν συναντήσεις με τούρκους κοινοβουλευτικούς, τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, αλλά και εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ άλλων.

Δεν προβλεπόταν πάντως να επισκεφθούν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας διένεξης των δύο κυβερνήσεων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Μπούντεσταγκ.

Η Άγκυρα είχε απαγορεύσει την περασμένη εβδομάδα σε γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφθούν αυτή τη βάση, όπου έχουν αναπτυχθεί οι γερμανοί στρατιωτικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα επισήμως δεν εξήγησε τους λόγους που την ώθησαν να προχωρήσει σε αυτή την απαγόρευση, αλλά η γερμανική κυβέρνηση υποπτεύεται ότι αποτελούσε ενός είδους τιμωρία διότι χορηγήθηκε άσυλο σε τούρκους στρατιωτικούς που είχαν υποβάλει αίτημα για αυτό στη Γερμανία εν μέσω των διωγμών που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση έπειτα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Το Βερολίνο και η Άγκυρα, σύμμαχοι στο NATO, έχουν εμπλακεί εδώ και έναν χρόνο σε αλλεπάλληλες διενέξεις και διπλωματικές κρίσεις, με την Τουρκία να κατηγορεί συχνά τη Γερμανία για ανάμιξη στα εσωτερικά της ή υποστήριξη «τρομοκρατικών» οργανώσεων όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), κάτι που φυσικά η κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ διαψεύδει κατηγορηματικά.