Έπειτα από ένα εξαντλητικό διήμερο στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε σήμερα στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την τελματωμένη ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία με επισκέψεις στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Στη διάρκεια της διήμερης αυτής επίσκεψης, ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί χωριστά τόσο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και να επισκεφθεί ιερούς τόπους. Σήμερα στην Ιερουσαλήμ θα προσευχηθεί στο Τείχος των Δακρύων και θα επισκεφθεί τον Ναό της Αναστάσεως.

Ο Νετανιάχου και η σύζυγός του, η Σάρα, ο ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν με τη σύζυγό του και μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου υποδέχθηκαν πάνω στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ τον πρόεδρο Τραμπ και την Πρώτη Κυρία Μελάνια που έφθασαν με απευθείας πτήση από το Ριάντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σήμερα λίγο μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, κάλεσε τους ηγέτες της περιοχής να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και είπε πως το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία αναπτέρωσε τις ελπίδες του για μια τέτοια προοπτική.

«Έχουμε ενώπιόν μας μια σπάνια ευκαιρία να φέρουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και στους ανθρώπους της», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One. «Όμως μόνο δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να φθάσουμε εκεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ να αποτελέσει «ιστορικό ορόσημο» για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

«Μακάρι το πρώτο ταξίδι σας στην περιοχή μας να αποδειχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη», είπε ο Νετανιάχου υποδεχόμενος τον Τραμπ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως το Ισραήλ μοιράζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δέσμευση για την ειρήνη και πως «το Ισραήλ τείνει τη χείρα για την ειρήνη σε όλους τους γείτονές μας, περιλαμβανομένων των Παλαιστινίων».