Δύο γιγαντιαία λευκά χέρια ξεπροβάλλουν από ένα κανάλι στη Βενετία και «αγκαλιάζουν» ένα από τα μεσαιωνικά κτίριά της, σαν να θέλουν να το τραβήξουν προς τον βυθό. Θέαμα που ίσως παραξενεύσει όσους το αντικρίσουν για πρώτη φορά, αλλά έχει τον σκοπό του. Προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα για την περιβαλλοντική αλλαγή, που απειλεί να «πνίξει» την ιταλική πόλη, με τη στάθμη στα νερά της όσο προχωράει ο καιρός τόσο να αυξάνεται.

Η ιδέα και το έργο ήταν του γλύπτη Λορέντζο Κουίν, ο οποίος προσπαθεί να ενισχύσει τη φωνή των επιστημόνων, που εδώ και καιρό προειδοποιούν πως το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, πιθανότατα θα προκαλέσει την ολοκληρωτική βύθιση της Βενετίας και την παντοτινή καταστροφή της.

narhad2

Τα γλυπτά ζυγίζουν σχεδόν 2,5 τόνους και τοποθετήθηκαν στο Γκραν Κανάλ, το πιο κεντρικό σημείο της ιταλικής πόλης. Ακουμπούν τους τοίχους του ιστορικού ξενοδοχείου Ca’ Sagredo Hotel και απεικονίζουν τα χέρια του 11χρονυο γιου του καλλιτέχνη.

Ο Κουίν δημιούργησε τα γιγαντιαία χέρια μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες, στο εργαστήριό του στην Ισπανία και είναι κατασκευασμένα από αφρό πολυουρεθάνης. Τέσσερις κολόνες σε βάθος περίπου δέκα μέτρων είναι αυτές που τα στηρίζουν στο βυθό του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας.

Το έργο θα βρίσκεται στη Βενετία μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η επόμενη Μπιενάλε της Βενετίας. Στη συνέχεια δεν αποκλείεται να περιοδεύσει σε πολλές άλλες πόλεις-μνημεία της Ουνέσκο, όπως η Πίζα.