Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον, κλιμακώνοντας εκ νέου τις εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή κυρώσεων ενάντια στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας και σε ακόμη επτά μέλη του για την απόφαση που έλαβε νωρίτερα φέτος να αφαιρέσει από το Κογκρέσο – όπου η αντιπολίτευση κατέχει την πλειοψηφία – τις νομοθετικές του αρμοδιότητες.

Το νέο πακέτο κυρώσεων στοχεύει να εντείνει την πίεση στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των πιστών της συμμάχων, καθώς στο κύμα των βίαιων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου σε ολόκληρη την Βενεζουέλα έχουν επισήμως καταγραφεί 43 θάνατοι.

Tην Πέμπτη, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το πώς η κάποτε ακμάζουσα Βενεζουέλα έχει διολισθήσει σήμερα στην φτώχεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «απίστευτα ανεπαρκή διοίκηση» της χώρας, χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση «ντροπή για την ανθρωπότητα».

Η κυβέρνηση Μαδούρο, που είχε καλέσει την διεθνή κοινότητα να δώσει μια ευκαιρία στον Τραμπ έπειτα από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, εξέφρασε την εντονότερη έως σήμερα αποδοκιμασία της στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Κάτω τα χέρια σας από εδώ Ντόναλντ Τραμπ, πηγαίνετε σπίτι σας, αρκετά με αυτήν την παρεμβατικότητα, η Βενεζουέλα έχει την υπερηφάνεια της» δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ήδη από την Πέμπτη το βράδυ, η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες με ανάρτησή της στο Twitter έκανε λόγο για «πρωτοφανείς και απαράδεκτες» κυρώσεις που η «Ουάσιγκτον επιβάλει σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη δημόσια αρχή, σε παράβαση του διεθνού δικαίου».

«Οι επιθετικές ενέργειες του προέδρου Τραμπ προς τον λαό της Βενεζουέλας, την κυβέρνησή της και τους θεσμούς της ξεπέρασαν κάθε όριο», τόνισε ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιγιέγκας με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας και ότι υποκινεί ξένη επέμβαση.

Ο Βιγιέγκας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενώ αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εντός των ΗΠΑ, όπως την εισοδηµατική ανισότητα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι ακραίες θέσεις μιας κυβέρνησης που μόλις άρχισε την θητεία της απλά επιβεβαίωσαν τον προκατειλημμένο, ρατσιστικό, ξενοφοβικό και γενοκτονικό χαρακτήρα των ελίτ των ΗΠΑ ενάντια στην ανθρωπότητα και του ίδιου της του λαού…», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Στην λίστα των ατόμων που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις βρίσκεται ο Μάικελ Μορένο, σύμμαχος του Μαδούρο, που διορίστηκε πρόεδρος του 32μελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε για λήψη περαιτέρω ενεργειών ενάντια σε «κακούς φορείς», αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην χώρα.

Εντούτοις οι κυρώσεις δεν έχουν πλήξει τον τομέα πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία αποτελεί μια από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου των ΗΠΑ.